Forskare tror inte att AI-modellerna hotar jobben för de "riktiga" modellerna

Förekomsten av datoranimerade modeller eller modeller som skapats genom artificiell intelligens, har ökat inom modeindustrin. Denna trend har dock mött kritik. Paula von Wachenfeldt, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet, tror dock inte att de traditionella fysiska modellernas arbete är i farozonen. Det rapporterade SVT den 18 april.

Paula von Wachenfeldt. Foto: SVT
Paula von Wachenfeldt. Foto: SVT

AI-modellerna på frammarsch: "Är rädd att småtjejer ska jämföra sig" | SVT 

Och den första "AI Fashion Week" gick av stapeln mellan den 20 – 21 april i Spring Studios, New York, där nya AI-designers fick visa upp sina kollektioner.

Det är den första modeveckan där både kläderna och modellerna skapats digitalt. 

Under "AI Fashion Week" är den mänskliga kreativiteten fortfarande i fokus | Vogue


Så frågan kvarstår. Varför vill modeindustrin använda den här nya tekniken och vad kan det innebära för branschen i stort? frågar sig SVT:s reporter i inslaget.

– Dels är det ju kostnadseffektivt och dels är det också ett sätt att visa att man är med i den här teknologiska utvecklingen. Jag tror inte man kommer släppa den här AI-hajpen i första taget, men de kan inte göra det in absurdum, säger Paula von Wachenfeldt.

 

Och fortsätter:

– Någonstans måste de dra en gräns. Så jag tror inte det finns någon risk för att man skulle frångå riktiga modeller. Det tror jag inte.