Han följde Zelenskyj under krigets första veckor

– Mina språkkunskaper var min främsta tillgång, men det var inte min förtjänst eftersom ryska var mitt modersmål. Så inledde Time-korrespondenten Simon Shuster sin öppna föreläsning vid JMK på torsdagen.

Simon Shuster föreläste på JMK på torsdagen. Foto: JMK © 15 feb. 2024
Simon Shuster föreläste på JMK på torsdagen. Foto: JMK © 15 feb. 2024

PUBLICERAD: 16 februari 2024

This page in English

Shuster berättade personligt om sin karriär, och delade med sig av sina tidiga försök att nå målet, att bli utrikeskorrespondent. Han saknade journalistikutbildning men kunde ryska vilket gjorde honom anställningsbar för medier i Moskva 2006, först vid Moscow Times och sedan Reuters. Han byggde sedan upp specialkunskap om Ryssland, Ukraina och andra regioner i Östeuropa genom att resa i området och frilansa därifrån. Det ledde till uppdrag vid större händelser, då det var mer ekonomiskt för redaktionerna i USA att anlita Shuster som var på plats än att skicka en reporter. 

Idag är Shuster senior korrespondent på Time Magazine med fokus på Ukraina och Ryssland. Han har också personlig anknytning genom en ukrainsk far och rysk mor och släktingar i regionen. Shuster föddes i Moskva 1983 och emigrerade med sin familj till USA 1989. 

Shuster berättade också om arbetet med sin aktuella biografi om Volodymyr Zelenskyj och svarade på många frågor från publiken: Om Zelenskyj som ledare, internationell politik och läget i konflikten, hur Shuster jobbar som reporter och hur han hanterar källkritik, och intrikata frågor om ukrainsk politik.

Simon Shuster och hans nya bok Spelaren. Foto: Debora Mittelstaedt/Norstedts
Simon Shuster och hans nya bok Spelaren. Foto: Debora Mittelstaedt/Norstedts

Som svar på frågan hur han fick den unika tillgången till Zelenskyj och hans krets för att skriva sin bok, förklarade han att de redan kände till honom som journalist och hade läst hans rapportering om Ukraina. Shuster intervjuade Zelenskyj för första gången när han kandiderade till president, 2019, innan han var internationellt känd, och höll sedan kontakten med teamet och fortsatte att bevaka Zelenskyjs regering.

Att skriva en bok under ett pågående krig är annorlunda än att skriva i efterhand med facit i hand.  Shuster förklarade att hans mål var just att fånga "history in the making," och att många intervjuer ägde rum under pågående kris, såsom under de första veckorna när regeringen arbetade i en bunker. I de citaten får läsarna ta del av människornas känslor och perspektiv i realtid.  

Simon Shuster gav flera tips till journaliststudenterna: Lär er språk, fördjupa er kunskap, bli bra på ett område, prata med alla, inte bara en sida, och var öppen med det. Han avslutade med att säga att journalist är världens bästa jobb, eftersom du får söka upp och ställa frågor till vem som helst, vilket ger dig en position att vara "a witness to history."

TEXT
Maria Nilsson
 

DN: "Zelenskyj har svårt att tåla kritik – men han har lärt sig"

Pressmeddelande: Sverigebesök av Time-korrespondenten