Hon låg bakom avslöjandet i Expressen

För tre veckor sedan avslöjade Expressen antisemitismen i Facebookgruppen Pink Room med 184 000 medlemmar. Artikeln fick stort genomslag. Bakom reportaget stod Anna Hellers som går första terminen på Journalistprogrammet.

Anna Hellers Foto: Svante Emanuelli © 2023
Anna Hellers Foto: Svante Emanuelli © 2023


PUBLICERAD: 4 december 2023
UPPDATERAD: 7 december 2023

Antisemitism och hat i forumet Pink Room 

– Det är jättehäftigt. Jag är tacksam till alla som har gjort det möjligt, säger Anna Hellers, och förklarar att tidningsartikeln bygger på ett reportage som var examinationsuppgift i kursen i journalistiska metoder.

I skuggan av kriget mellan Israel och Hamas hade Pink Room sedan den 7 oktober fyllts av antisemitiska kommentarer och desinformation. När Anna Hellers undersökte vad som skrivits i samtalsforumet häpnade hon. 

– Jag tänkte att det nog hade ett ganska stort nyhetsvärde. 

Anna Hellers bad sin journalistlärare, Erik Palm, kontakta Expressen för att se om tidningen var intresserad av att publicera materialet. Hon var inställd på att behöva lämna över allt hon hittat till dem. Men Expressens redaktörer sa att ”det här är din story” och ville att jag skulle skriva artikeln, berättar hon. 

– Så jag hamnade hos grävredaktionen. Det kändes stort för mig, säger Anna Hellers och tillägger att det kändes helt sjukt att bli publicerad i eget namn. 

Hon upplevde att det var stor skillnad på hur forumet beskrev sig självt utåt, mot vad som i själva verket pågick på insidan. Och Anna Hellers lät en expert analysera och uttala sig om innehållet. 

– Det är Goebbels-nivå på den här antisemitismen, sade Christer Mattson, forskare och föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, till Expressen. 

Han var även förvånad över att det grova innehållet inte hade modererats bort av forumets administratörer. 

Pink Rooms administratörer sade först att det var omöjligt för dem att se och bevaka allt som hände i gruppen med tanke på att det förekommit cirka 600 000 interaktioner under den senaste tiden. 

Pink Room agerar efter Expressens granskning

Efter granskning säger Pink Room nu att de ska förbättra sina rutiner för att hantera hatiska kommentarer i en snabbare takt. 

Forumets grundare har även kontaktat Christer Mattsson "för att få vidare vägledning kring vad antisemitism är, var gränsdragningen mellan kritik mot Israel och antisemitism ska dras och hur man ska bemöta antisemitism online."

I en kommentar till Anna Hellers publicering i Expressen säger hennes lärare Erik Palm vid Institutionen för mediestudier: 

– Målet med utbildningen är ju att studenter ska kunna skapa viktig journalistik som går att publicera. Och en publicering är ett kvitto på att utbildningen fungerar i verkligheten, säger han och tillägger:

– En bra historia har alltid ett värde och i alla årskurser förekommer det att studenter publicerar sig. Men det är oftare i slutet på utbildningen.

TEXT
Svante Emanuelli

 

Reaktioner

Antisemitism sprids i Sveriges största tjejgrupp Pink Room

Ministern om Expressens granskning av Pink Room: "Hot mot svensk säkerhet"

"Jag är rädd – men vi judar kan ju inte alla bara sticka härifrån" 

En sökning i Mediearkivet Retriever med sökorden "pink room, expressen, antisemit*" visar att avslöjandet i Expressen genererat 37 artiklar i tryckt press och 29 artiklar på nätet mellan den 13 november – 1 december 2023. 


Så utbildar du dig till journalist

Vill du också bli journalist? I vår kan du söka till Journalistprogrammet på JMK vid Institutionen för mediestudier. Ansökningsperioden kommer att vara öppen mellan den 15 mars – 15 april 2024. Och utbildningen börjar på hösten. Här kan du läsa mer om utbildningen: 

Journalistprogrammet, 180 hp


Fakta

Namn: Anna Hellers 
Utbildning: Studerar på 150 procent för närvarande. På dagtid läser hon Journalistprogrammet, och på kvällstid Litteraturvetenskap II på halvfart. 
Redaktionell erfarenhet: SEO-skribent på Aller Media. Chefredaktör på Södra Latins skoltidning ”Latin Lover”.