Journaliststudent nominerad till internt pris på SVT Nyheter

Under höstpraktiken på SVT Nyheters grävdesk gjorde hon en reportageserie om gamingbedrägerier i Roblox och Counterstrike. Nu har journaliststudenten Tea Lange och hennes redaktion nominerats till ett internt pris på public service-företaget för att "ha tagit barnens gameande på största allvar".

Tea Lange Foto: Privat © 2024
Under sin höstpraktik på SVT fick Tea Lange arbeta som researcher, reporter och redigerare. Foto: Privat © 2024


PUBLICERAD: 15 februari 2024
 

Roblox: En lekplats för bedragare riktad mot barn


På frågan hur det känns svarar hon snabbt: 

– Det känns roligt. Det har varit ett gemensamt arbete. Det känns ju jättekul helt enkelt. 
 

För att ha tagit barnens gameande på största allvar, wallraffat på deras arena, och blottlagt svagheter och brottslighet som varken polisen eller spelbolagen hade förstått omfattningen av. 


I reportagen visar SVT hur unga gamers lurats på pengar. Tea Lange fick också arbeta med ett grävjobb om en privat klinik i Solna som gett mediciner som inte godkänts av Socialstyrelsen till långtidssjuka patienter. 

Hon praktiserade både på gräv- och videodesken och fick prova på arbetet som aktiv reporter, researcher, video- och bildredigerare.  


Vad var roligast under praktiken?

– Jag tycker det är bra med samarbetet. Och att man kan träffa så många begåvade människor att jobba med – som Simon, Marja och Pontus. Och Kristina (red.anm. hennes handledare) som jag jobbade med på läkargranskningen - och Jenny. Alltså det finns jättemånga superbegåvade personer som jobbar och gör ett jättebra jobb. Det är alltid ett samarbete.

Tea Lange säger att hon under utbildningen på JMK lärt sig att hantera stress på ett bra sätt. 

– Det är en praktisk utbildning med hårda deadlines med uppgifter man ska göra - och på det får man ju respons. Och lämnar du in något sent så finns det ingen andra chans. 

Tea Lange läser nu sista terminen på Journalistprogrammet på JMK och jobbar parallellt som inhoppare på SVT:s videodesk. Där får hon klippa videor till svt.se och producera egna inslag till sajten. 
 

Vad hoppas du kunna jobba med i framtiden? 

– Internetfokuserad journalistik, svarar hon bestämt.
 

Jesper Huor som är praktikansvarig vid Institutionen för mediestudier säger i en kommentar att:

– Det är fantastiskt att Tea, som jag undervisat redan första terminen på JMK, har nominerats. Men det förvånar mig inte, hon är en begåvad och rolig student som jag väntar mig mycket av i framtiden. Detta är bara början!

Han förklarar kort upplägget för praktiken. 

– Man gör praktik på ett mediebolag i fyra månader och ska då jobba precis som alla anställda, om än med lite handledning.

TEXT
Svante Emanuelli



Så utbildar du dig till journalist

Vill du också bli journalist? I vår kan du söka till Journalistprogrammet på JMK vid Institutionen för mediestudier. Ansökningsperioden kommer att vara öppen mellan den 15 mars – 15 april 2024. Och utbildningen börjar på hösten. Här kan du läsa mer om utbildningen: 

Journalistprogrammet, 180 hp


Fakta

Gamingbedrägerier i Roblox och Counterstrike, Videodesken, Quickshot och grävdesken

Marja Grill, reporter, Tea Lange, reporter, Simon Krona, foto & redigering, Pontus Jensen Karlsson, datajournalist
 

Motivering:

För att ha tagit barnens gameande på största allvar, wallraffat på deras arena, och blottlagt svagheter och brottslighet som varken polisen eller spelbolagen hade förstått omfattningen av. Ett maxat samarbete över redaktionsgränserna där var och en i teamet bidragit med sin spets, och i dialog med den unga publiken levererat skakande journalistik om hur unga gamers luras på pengar. 
 

Det interna priset på SVT Nyheter delas ut den 13 mars via Zoom. Reportageserien är nominerad i kategorin: 
 

Främsta insats för att nå vår digitala målgrupp

Här söker vi en journalistisk metod eller process, som med nyfikenhet och engagemang jobbat med den digitala målgruppen i fokus, och som fått stort genomslag.    

Barnen: "Vi blir lurade hela tiden"

Barnens värld i ROBLOX

Hon låg bakom avslöjandet i Expressen