Magnus Wennman och Nathan Shachar fick Cordelia Edvardson-priset

På onsdagen tilldelades Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem Nathan Shachar och Aftonbladets bildjournalist Magnus Wennman 2020 respektive 2022 års Cordelia Edvardson-pris under en prisutdelningsceremoni i Filmhuset i Stockholm.

2020 och 2022 års pristagare Nathan Shachar och Magnus Wennman. Foto: Svante Emanuelli © 11 maj 2022
2020 och 2022 års pristagare Nathan Shachar och Magnus Wennman. Foto: Svante Emanuelli © 11 maj 2022


Pristagarna av 2020 och 2022 års Cordelia Edvardsonpris utsedda

– Det är en ära såklart, jag kan känna en stor stolthet över motiveringen, säger Magnus Wennman till Aftonbladet. 

Jag hade garden nere. Och så kom det här. Barnet var lika gammalt som mitt eget barn. Det finns tillfällen när det är väldigt svårt att hålla känslorna borta.

På Bio Mauritz scen i Filmhuset berättade han för kvällens konferencier Karin Hübinette om hur han inte alltid lyckas "gömma sig bakom kameran", när svåra händelser inträffar mitt framför ögonen på honom. 

En av de bilder som han inte kan släppa togs i Khalifa, Irak, i oktober 2016. Tusentals människor hade samlats för att hedra fem kurdiska Peshmerga-soldater som dödats av en hemmagjord bomb. En elvaåring står med sin lillebror vid vägkanten och ser ambulanserna med de fallna soldaterna passera. 

– På den femte bilen ser pojkarna bilden av sin egen pappa, säger Magnus Wennman.

När storebrodern inser att det är hans pappa som är en av de omkomna, skriker han ut sin sorg. Bakom honom står hans yngre bror och gråter tyst.

– Jag vet inte hur många gånger jag sett bilden av honom och hans bror - men det gör alltid lika ont, säger han och tillägger: 

– Jag hade garden nere. Och så kom det här. Barnet var lika gammalt som mitt eget barn. Det finns tillfällen när det är väldigt svårt att hålla känslorna borta.

Anna Careborg, chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet. Foto Svante Emanuelli © 11 maj 2022
Anna Careborg, chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet, höll ett tal till minne av tidningens tidigare Mellanösternkorrespondent Cordelia Edvardson, i vars namn priset instiftats. På den främre raden ses fr.v. Ester Pollack, juryns ordförande, Maria Nilsson, jurymedlem, samt de två pristagarna Nathan Shachar och Magnus Wennman. Foto: Svante Emanuelli © 11 maj 2022


Shachar: "Intresset har inte vänt tillbaka till Israel-Palestina-konflikten"

I sitt hyllningstal till Nathan Shachar lyfte Christina Jutterström, jurymedlem och tidigare vd för SVT och f.d. chefredaktör för DN Nathan Shachars bok om Gaza som kan betraktas som en guide till blivande mellanösternkorrespondenter.

Gaza. Från faraoner till islamister

"Av svenska journalister och författare var det länge Cordelia Edvardson – med sitt hjärta i Israel men med båda ögonen vidöppna – som var den bästa informationskällan om konflikten. Nu när hon har flyttat tillbaka till Sverige, är det helst Nathan Shachar jag läser", skrev Nils Schwartz, kritiker i Expressen, när han 2011 recenserade Nathan Shachars bok i DN.

Botten gick ut när den arabiska våren kom. Även om den arabiska våren nu klingat ut, så har intresset inte vänt tillbaka till palestinierna. 

Under panelsamtalet framkom det att Nathan Shachar tyckte att omvärldens intresse för Israel-Palestina-konflikten svalnat med åren. 
 
– Botten gick ut när den arabiska våren kom. Även om den arabiska våren nu klingat ut, så har intresset inte vänt tillbaka till palestinierna, säger han. 

Och även om framtiden ibland kan se mörk ut i Mellanöstern, så brukar Nathan Shachar intala sig att: 

– Hur deppig man än är över att det går åt skogen, så får man försöka hålla humöret uppe. Och försöka förklara (red.anm. för läsarna) vad som händer. 

Text: Svante Emanuelli

 

SvD: Cordelia Edvardson-priset till Wennman

Aftonbladet: Magnus Wennman får fint pris: "Fulländad teknik och unik blick"

Läget: Befriat från floskler och mediernas slitna dramaturgi - de vann Cordelia Edvardson priset