Medieforskare oroar sig för public service framtid

— Jag tycker att public service är viktigare än någonsin idag med tanke på den politiska utvecklingen vi har sett - i många delar av Europa och på andra håll också, sade medieforskaren Ester Pollack när hon och kollegan Andreas Widholm gästade Magnus Bremmer i Bildningspodden den 28 juni 2023.

En SVT-reporter gör ett reportage. Foto: Bildkoll © Mostphotos
En SVT-reporter gör ett reportage. Foto: Bildkoll © Mostphotos

Vi vet att public service stärker demokratierna

PUBLICERAD: 4 juli 2023
UPPDATERAD: 7 juli 2023

Ester Pollack konstaterade att antalet demokratier i världen bara blir färre och färre.

— Vi vet att det finns ett samband mellan public service och demokratierna - att public service stärker demokratierna, sade hon. 

Och Andreas Widholm var inne på samma linje: 

— Det behövs ett public service om vi ska ha aktiva medborgare som kan någonting om politiska sakfrågor och som får insyn i det politiska livet i Sverige. Det är jätteviktigt.

Är hotet mot public service allvarligt? 

— Ja, när jag läser direktiven till den nya public service-utredningen och har sett den debatt som har föregått den, så menar jag att: ja, det ser jag idag. Och tyvärr så ser jag inte riktigt någon opposition som berättar vad public service gör - vad är det bra för. Vad tillför det till samhället? Och det skulle man ju verkligen vilja se, sade Ester Pollack. 

Finns det anledning att vara orolig för public service framtid?

— På kort sikt så är det klart att det finns risk för förändringar som inte är helt positiva. Precis de aspekter som Ester tar upp här. Men jag tror samtidigt att vi kommer ha public service-medier en bra tid framöver, sade Andreas Widholm och tillade samtidigt att:

— Men på sikt så kommer det att bli svårare och svårare att upprätthålla den här idén om public service som någonting som man förknippar med en specifik teknologi. Jag tror att det kommer att bli svårare att argumentera för. Men sen hur lång tid den processen kommer att ta, det är jättesvårt att svara på.
 

Pollack och Widholm gästar Bildningspodden
Göran Hägglund leder public service-utredning
Skuggutredning om public service framtid

 

Vad är public service?

Andreas Widholms förklaring av begreppet

Public service brukar översättas till "medier i allmänhetens tjänst" på svenska. Det är ett sätt att finansiera, organisera och producera medieinnehåll framförallt inom radio och tv, på ett sätt som skiljer sig åt från hur man arbetar på en kommersiell marknad, förklarar Andreas Widholm och tillägger att public service inte har något vinstkrav för det innehåll som produceras. 
 

Nationalencyklopedins definition

public service [pɐbliksə:ʹvis] (engelska), TV och radio som är politiskt, ekonomiskt och religiöst oberoende samt drivs utan vinstsyfte och utan direkt inflytande från offentliga eller privata aktörer. 

(Källa: Andreas Widholm resp. NE.se


Mer om Pollack och Widholm

Andreas Widholm är docent i journalistik, specialiserad på public service, global nyhetsproduktion och politisk kommunikation. Ester Pollack är professor emerita i journalistik och har bland annat forskat om kriminaljournalistik, drev och opinionsbildning. Båda är verksamma vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet.