Medieforskare tror att situationen för kulturjournalistiken kan försvåras

På senare tid har allt fler tidningar börjat spara in på kulturjournalistiken. Kulturredaktioner läggs ned och den fördjupade kulturjournalistiken får allt mindre spelrum. På måndagen gav medieforskaren Anna Roosvall, Stockholms universitet, sina kommentarer till TT om den senaste tidens utveckling.

Svensk lokalpress. Foto: Thomas Möller © Mostphotos
Svensk lokalpress. Foto: Thomas Möller © Mostphotos

– I och med att det händer i flera nordiska länder och eftersom det är flera fall i Sverige ser det ut som en ökande trend, som vi får hoppas ger upphov till en debatt som sätter stopp för det, säger Anna Roosvall, som ändå tror att det finns en risk för att trenden fortsätter.

Tillsammans med forskarna Kristina Riegert och Andreas Widholm har hon skrivit boken "Kulturjournalistikens världar" (2022) där de undersökt kulturjournalistikens utveckling sedan 1980-talet. 
 

Kulturjournalistiken alltmer hotad


Enligt Anna Roosvall hjälper kulturjournalistiken oss att förstå olika samhällsfenomen bättre och den erbjuder läsarna andra perspektiv än vad nyhetsrapporteringen eller ledar- och opininonssidor gör.
Men det är inte bara kulturdebatten som behövs, utan även "rent kulturmaterial" som recensioner spelar en viktig roll. De båda sidorna tillför båda någonting, enligt Anna Roosvall.


Så har kulturjournalistiken utvecklats


– Det skapar en politisk-kulturell offentlighet som är viktig för att förstå samhället.