Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke oroad över UD:s uttalanden om koranbränning

Enligt Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och journalistiklärare vid Stockholms universitet, borde UD aldrig ha fördömt koranbränningen som ägde rum den 28 juni i Stockholm. – Det här är saker som en svensk regering inte ska ha åsikter om, sade han till DN på måndagen.

Polisen har inte rätt att neka tillstånd till koranbränning. Foto: Agnetas foton © Mostphotos
Den 12 juni 2023 konstaterade Kammarrätten att polisen tidigare inte haft rätt att neka tillstånd till allmän sammankomst med syftet att bränna exemplar av koranen. GENREBILD. Foto: Agnetas foton © Mostphotos

Den intervjuade svarar för åsikter och ställningstaganden i denna notis samt i DN-artikeln.

Omni/TT: Polisen har inte rätt att neka koranbränning

SVT: Arrangör misstänks för hets mot folkgrupp

DN: Experter: Inte upp till UD att fördöma koranbränning


PUBLICERAD: 7 juli 2023

Omvärlden har reagerat kraftigt efter förra veckans koranbränning i Stockholm. Dagens Nyheter rapporterade att den muslimska sammanslutningen IKO på söndagen fördömde handlingen, samtidigt som flera länder framfört protester till svenska ambassadörer. På måndagen kritiserade även påve Franciskus händelsen. 

När det svenska utrikesdepartementet på söndagen beskrev händelsen som ett "uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans" reagerade Nils Funcke starkt.


– Regeringen drar det väldigt långt när man pratar om rasism och islamofobi. Pliktskyldigt nämner man att Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Här är det en person som använt sig av den och då är det regeringens uppgift att försvara den rätten, snarare än att ge sig in i någon typ av diskussion om hur det här påverkar relationen till Turkiet, sade han till tidningen.


Om Nils Funcke

Nils Funcke är frilansjournalist, debattör, författare och utbildare. Före detta sekreterare i Yttrandefrihetskommittén och chefredaktör för Riksdag & Departement.

Har skrivit flera böcker om tryck- och yttrandefriheten, Att publicera (2019), Offentlighetsprincipen (2019) och Tryckfriheten, Ordets män och statsmakterna (2006) samt medverkat i ett antal antologier om journalistik och yttrandefrihet.

Han har tilldelats Stora Journalistpriset, nominerats till grävande journalisters guldspade och mottagit en rad andra journalistpriser.