Yrkespraktik Filmvetenskap: ”jag rekommenderar filmvetare att utnyttja denna yrkespraktik"

Emanuel Markskog berättar om kursen kvalificerad yrkespraktik i filmvetenskap

Var gjorde du din praktik och vad är det för arbetsplats?

Foto: Privat

Jag praktiserade på ett produktionsbolag vid Hötorget som heter Cinemantrix. Det är ett litet bolag som producerar beställningsfilmer av olika slag samt håller i skådespelar/filmutbildningar.

Vilka arbetsuppgifter har du haft?
Jag fick arbeta med administrativa uppgifter, marknadsföring, redigering av film, manusskrivning, filmning, projektledning med mera. Det fanns många roliga och varierande uppgifter!

Vilka erfarenheter har praktiken gett dig?
Överenskommelsen med chefen innan praktiken var att jag skulle bli en fulländad och professionell frilansande filmarbetare. Detta känner jag idag att jag verkligen lyckats uppnå med alla nya kompetenser och erfarenheter jag har fått med mig. Jag har arbetat med politiska kampanjfilmer, livestreams för biståndsorganisationer, reklamfilmer, showreels, skrivit manus för skådespelare, filmat utbildningar, styrt företagets sociala medier, fördjupat mig i efterbearbetning och massvis mer!

Har praktiken gett dig en tydligare bild av vad man kan arbeta med som filmvetare?
Lite grann, filmvetenskap är främst ett teoretiskt område vilket kan försvåra möjligheterna att utnyttja dom praktiskt i branschen, du förmodas ha vissa praktiska förkunskaper om du vill jobba inom ett exempelvis produktionsbolag, som att kunna hantera ett redigeringsprogram. När du väl lärt dig de grundläggande praktiska sysslorna så kan du applicera dina filmvetenskapliga kunskaper och använda dom till att förbättra delar av ett projekt såsom filmmanus, redigeringsteknik och dramaturgi för att nämna några.

Har praktikkursen gett dig den arbetslivserfarenhet du önskat?
Ja absolut. Jag har fått vara delaktig i massor av givande och spännande projekt som har gett mig de kompetenser jag behöver för att ta mig vidare i filmbranschen. Förutom färdigheter så har jag även fått knyta an nya kontakter som är en viktig del av att kunna försörja sig som en frilansande filmarbetare. I det hela taget är jag väldigt nöjd över min praktik och jag rekommenderar filmvetare att utnyttja denna yrkespraktik om du vill få en fot in i filmbranschen!

Emanuel har nu en fil. kand. i filmvetenskap vid institutionen för mediestudier, Stockholms universitet. Emanuel har även gjort utlandsstudier i konstnärlig utbildning samt samhällsvetenskap och humaniora.
 

 

Vill du läsa samma utbildning?

Filmvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik (FV4001)

På denna sida