Hur gick det på COP28? Var det en framgång?

UN Climate Change Conference of the Parties 2023, kallad COP28, har precis avslutats i Dubai. Gustaf Hugelius deltog i konferensen som representant för Bolincentret för klimatforskning och International Cryosphere Climate Initiative (ICCI), som var värd för två Cryosphere Pavilions – en utställningspaviljong och en sidoevenemangspaviljong, sponsrade av centret.

Gustaf presenterade den senaste forskningen om permafrost (jordens permanent frusna mark) och effekterna av tinande permafrost på mänskliga samhällen i Arktis. Han lyfte fram huvudbudskapet från den nya rapporten från ICCI om tillståndet i kryosfären att vi inte kan förhandla med isens smältpunkt.

Gustaf Hugelius föreläser om permafrost på COP28.
Se presentationen här.

Chanserna att nå målen i Parisavtalet har ökat påtagligt

Konferensen pågick mellan den 30 november och 12 december med cirka 70 000 deltagare, vilket gör den till den mest välbesökta COP någonsin. Men var det framgångsrikt, och är deltagande lika med handling? Med tanke på att det är första gången i COP-historien som man kommit överens om språket kring övergången från fossila bränslen, borde det faktiskt ses som en vinst. Dessutom kom nationerna överens om att tredubbla utbyggnaden av förnybar energi och fördubbla effektivitetsvinsterna i slutet av detta decennium. En överenskommelse om medel för att hantera förluster och skador orsakade av klimatkrisen kom också på plats redan under den första dagens förhandlingar.

Avtalet är dock inte juridiskt bindande och texten gör oss sårbara för falska lösningar. Den förbinder sig inte heller till en utfasning av fossila bränslen, vilket är avgörande för att begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen till 1,5 °C över förindustriella nivåer.

För att hålla uppe hopp och motivation frågade vi Gustaf vilka råd han skulle ge till dem som känner sig missnöjda med konferensen. Vilka positiva resultat bör man fokusera på?

Jag tycker att man ska se på det så här: COP28-avtalet garanterar inte att vi når 1,5°C målet – inte ens ett 2°C mål. Men om man jämför situationen före konferensen med den efteråt har chanserna att nå målet ökat påtagligt, menar Gustaf.

Lyssna på en intervju med Gustaf om årets klimatkonferens som gjordes i SVT´s Morgonstudie den 13 december.

Se inslaget här