Ida Bertell, projektledare inom Samverkan för bästa skola, SBS, vid Stockholms universitet

Här berättar hon om sitt uppdrag, sin bakgrund, ger boktips mm: "Det känns som ett privilegium men också mycket utmanande att få delta i ett sammanhang där så mycket står på spel".

Jag kommer att få delta i att organisera det vetenskapligt förankrade stöd som Stockholms universitet bidrar med, i form av att handleda i olika insatser, och leda team som utför insatser.

Ida Bertell, Stockholms universitet
Ida Bertell, Stockholms universitet

Du är ny inom Samverkan för bästa skola, SBS, kan du berätta vad du ska arbeta med?

– Jag ska arbeta som projektledare inom Samverkan för bästa skola, som är ett regeringsuppdrag där Skolverket och lärosäten samverkar kring att ge skolor, förskolor och fritidshem stöd som syftar till att förbättra verksamheterna. Jag kommer att få delta i att organisera det vetenskapligt förankrade stöd som Stockholms universitet bidrar med, i form av att handleda i olika insatser, och leda team som utför insatser. Detta känns mycket meningsfullt och spännande!

Vad ser du som den största utmaningen?

– Det känns som ett privilegium men också mycket utmanande att få delta i ett sammanhang där så mycket står på spel. Det är många människor som är inblandade i utbildningssammanhang, i komplexa kontexter ofta med tuffa förutsättningar, och att hitta ett bra sätt att stötta dessa verksamheter på kommer att vara utmanande.   

Det känns som ett privilegium men också mycket utmanande att få delta i ett sammanhang där så mycket står på spel. 

Vad tror du blir roligast i din tjänst?

– Att komma ut till många olika skolor och förskolor och fritidshem. Om resultatet blir att vi kan hjälpa dem till bättre resultat kommer jag att känna mig mycket nöjd.

Kan du berätta om din bakgrund?

– Jag har förflyttat mig mycket mellan Sverige och Finland och har studerat i båda länderna. Som 6-åring flyttade jag från Sverige till Finland och gick grundskola och gymnasium där. Jag utbildade mig till magister i ekonomi i Helsingfors, inom företagsledning och organisation innan jag flyttade tillbaka till Sverige för att doktorera i pedagogik här på IPD, med fokus på vuxnas lärande. Efter disputationen fick jag småningom en tjänst som lektor i barn och ungdomsvetenskap på BUV och har utbildat blivande förskollärare sedan 2015. Jag har också jobbat som studierektor och forskat om stöttat lärande i förskolan. Nu ser jag fram emot att få använda alla dessa erfarenheter inom SBS. 

Har du tips på någon bok som inspirerat dig?

– Jag har en gammal favorit som jag ständigt återkommer till: I samspråk med djuren, skriven av Konrad Lorenz. Hans insiktsfulla och detaljerade beskrivningar av djur han levt med och studerat noga är underbara. 

På denna sida