Frida Klar, studievägledare på grundskola

Frida Klar som läste studie- och yrkesvägledarprogrammet jobbar nu som studievägledare på en grundskola i Strängnäs. En del av tjänsten är på en grundsärskola, f-6 skola och en resursskola.

Frida Klar. Foto: Magnus Glans
Frida Klar. Foto: Magnus Glans

Att i slutet av dagen känna att jag faktiskt har gjort skillnad och att jag har hjälpt andra känns riktigt bra.

Varför läste du studie- och yrkesvägledarprogrammet? 

– Jag ville studera och kände att jag ville ha ett positivt arbete. Jag ville också ha en flexibilitet i mitt arbete och att jag själv kunde lägga upp hur jag arbetar. Kreativitet är viktigt för mig och jag får arbeta från idé till färdigt arbete. Jag får även möjlighet att hjälpa och samtala. Jag är väldigt glad och stolt över att vara studie- och yrkesvägledare.

Vad har du gjort sedan du tog examen?

– Jag har arbetat som studie- och yrkesvägledare på olika grundskolor. Jag trivs bäst med att arbeta med yngre personer men i framtiden kanske jag vill testa något annat. Det tycker jag är bra, att det finns möjlighet att byta målgrupp och fortsätta att utvecklas som studie- och yrkesvägledare.

Hur fick du din nuvarande anställning?

– Annonsen låg ute på arbetsförmedlingens hemsida. Jag skickade in mitt CV och personliga brev och blev kallad till intervju. Sedan fick jag arbetet.

Vad gör du på ditt jobb? Hur ser en dag på jobbet ut? 

– En dag på jobbet är svårt att beskriva, det är olika från dag till dag och från vecka till vecka. Ibland arbetar jag med gymnasievalet, ibland går jag ut i klass till de yngsta eleverna. Ibland sitter jag med i elevhälsomöten. Ibland söker jag efter kontakter och samarbeten med olika företag och skolor. Det finns ingen typisk dag som studie- och yrkesvägledare på grundskolan.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?

– Jag använder min kompetens från utbildningen hela tiden, den ligger till grund för allt det jag gör i mitt arbete. På utbildningen lärde jag mig bland annat samtalsmetoder och ett grundläggande tänk kring människor som jag inte hade tidigare.

– Det jag lärde mig i utbildningen ligger alltid i bakhuvudet och gör att jag har ett professionellt förhållningssätt när jag möter mina elever. Att kunna perspektivvidga och använda metoder jag fick lära mig har gjort att jag kan hjälpa eleverna på ett helt annat sätt än om jag inte hade gått utbildningen, speciellt i komplexa situationer. Jag har också lärt mig att reflektera kring mig själv och påverkan av det jag säger eller inte säger. Det ger ett djup som är svårt att lära sig på egen hand. Utbildningen har utvecklat mig som människa både privat och i arbetet. Att ha gått utbildningen öppnade också upp för förståelsen kring akademiskt tänkande.

Vad är det roligaste med att ditt nuvarande jobb? 

– Att hjälpa eleverna, att träffa olika människor och att få vara kreativ. Att i slutet av dagen känna att jag faktiskt har gjort skillnad och att jag har hjälpt andra känns riktigt bra. Det är ett arbete som är betydelsefullt och vägledning kan till och med förändra elevernas liv. Att de får insikt, hur de ser på sig själva och stöd i att göra väl grundade val inför framtiden.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Just nu försöker jag komma mig till rätta då jag just har bytt arbetsplats. Men i framtiden är jag nyfiken på att studera mer. Kanske masterutbildningen eller något annat spännande. Som studie- och yrkesvägledare kan man aldrig bli fullärd. Det finns alltid något nytt eller någon ny idé man vill testa eller läsa om.

Vilka andra möjligheter på arbetsmarknaden än inom utbildningsväsendet kan det finnas för en studie- och yrkesvägledare?

– Jag tänker att kompetensen man får på utbildningen kommer till nytta i alla arbeten. Att kunna samtala, lyssna och känna in är otroligt värdefullt i alla yrken. Förutom utbildningsväsendet kan man arbeta till exempel med vuxna som letar arbete eller står långt ifrån arbetsmarknaden. Man kan starta eget företag och hålla i föreläsningar med mera. Det är bara fantasin som sätter gränser. 

På denna sida