Nevzat Gumus, distansstudent

Nevzat Gumus är distansstudent på Studie- och yrkesvägledarprogrammet.

Distansstudier har många fördelar: Man hinner med vardagliga sysslor som att skjutsa barnen till träning, laga mat eller ta en promenad. Man anpassar studierna till sin vardag.

Nevzat Gumus, student, Stockholms universitet
Nevzat Gumus, Stockholms universitet

Varför valde du Studie- och yrkesvägledarprogrammet?

– Jag har arbetat inom vården i 12 år och ville göra något nytt, ge mig in i nya banor och därför började jag söka info om olika utbildningar. Till sist bestämde jag mig och sökte till sjuksköterskeprogrammet men av en slump läste jag om studie- och yrkesvägledare utbildningen på Stockholm universitets hemsida och då kände jag att detta var något för mig.

– Jag skulle fortsätta arbeta med människor men denna gång skulle jag bidra till det som är friskt och utvecklande jämfört med det jag har gjort förut. Mycket av utbildningens innehåll handlar om att kunna samtala med individer och vägleda de i nya banor, vidga deras perspektiv och utveckla självkännedom hos dem. Det hade jag redan gjort i flera år och nu kunde jag fortsätta men på ett lite annat sätt. Därför var studie- och yrkesvägledarprogrammet det bästa alternativet för mig.

Utbildningen ges både som distans och campusvariant och du går på distans - varför valde du det? Vad finns det för för-/nackdelar?

– Distansstudier har många fördelar: Man hinner med vardagliga sysslor som att skjutsa barnen till träning, laga mat eller ta en promenad. Man anpassar studierna till sin vardag. Man kan plugga på nätterna t ex om det passar en. Man slipper kollektivtrafiken och sparar tid som man lägger på sina studier i stället. Man gör sitt eget schema och studerar i lugn och ro med den teknik som passar just för sig själv.

– Det finns även nackdelar med distansstudier: Ibland krånglar internet när man har zoommöte eller måste vara med ett obligatoriskt moment. Dettas kan skapa stress. En annan synpunkt är att man inte träffar sina kurskamrater så ofta vilket kan vara önskvärt när man studerar tre år tillsammans. Vissa kan uppleva den långa resvägen som en nackdel när det är campusvecka men jag personligen tycker att det är givande att åka till Stockholm och byta miljön, där man får möjlighet att gå runt i city, träffa nya människor och kurskamrater samt utbyta erfarenheter Irl.

Hur är distansstudierna upplagda mestadels? Hur kan en kurs se ut (undervisning, examinationsformer, relationen individuellt arbete och grupparbete)?

– En vanlig kurs pågår ca 5 veckor, karriärvägledningens teori och metod 10 veckor. Kursen börjar alltid med introduktion som slås ihop med sista dagen på avslutande kurs på campusveckan.

– Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarium. Föreläsningar är ej obligatoriska medan alla seminarium är obligatoriska att närvara. Själva uppgifterna består av två eller tre seminarieuppgifter som man genomför tillsammans med den basgrupp som man blev tilldelad av årets början i form av muntliga eller skriftliga presentationer samt en individuell tentamen.

Sammanfattningsvis vill jag gärna lägga till att studie- och yrkesvägledarprogrammet är det bästa du kan välja om du har ett genuint intresse att stötta och hjälpa människor i svåra övergångar från utbildning till utbildning eller utbildning till arbetet.

Det ingår s k campusveckor i distansutbildningen då undervisning och examinationer sker på plats på universitet. Hur fungerar det, tycker du? Hur fungerar det med boendet under campusveckorna?

– Campusveckorna funkar utmärkt tycker jag då vi inte är i skolan hela veckan utan vi är där 2 till 3 sammanhängande dagar. Det som är bra, man examineras och avslutar ena kurs och får introduktion för den nya kursen där man har möjlighet ställa alla sina frågor som man har funderat över och kan även reflektera och tydliggöra oklarheter med andra kurskamrater.

– Jag själv pendlar fram och tillbaka till skolan då jag inte har jättelångt resväg. Bor i Tullinge, en förort söder om Stockholm, men har hört från andra att de bokar hotell i förväg eller bor hos någon släkting eller kurskamrat som bor i Stockholm. Hittills har jag inte hört om att någon har stora besvär p.g.a. långa resvägen eller boendet.

Vad vill du jobba med efter din examen? Hur ser möjligheterna ut, tror du?

– Idag jobbar jag som syv två dagar i veckan vid sidan av studierna. Jag har fått detta jobb i början av termin 5 då jag ville skaffa mera erfarenheter innan jag är klar med utbildningen helt och hållet och kan söka ett heltidsjobb.

– Jag är öppen för det mesta men har fått lite mera smak på att jobba med grundskoleelever efter andra praktiken. Troligtvis kommer grundskola att vara min första alternativ. Enligt arbetsförmedlingens statistik ser möjligheterna goda ut på fem års sikt och jag upplever att det finns goda jobbmöjligheter som syv i skolverksamheter och även på andra myndigheter med olika inriktningar.

Något annat du skulle vilja förmedla till någon som funderar på utbildningen?

– Sammanfattningsvis vill jag gärna lägga till att studie- och yrkesvägledarprogrammet är det bästa du kan välja om du har ett genuint intresse att stötta och hjälpa människor i svåra övergångar från utbildning till utbildning eller utbildning till arbetet. Att vara där och ”röra vid” andras liv, skapa skillnad genom ”snäv och vid” vägledning, förstärka det som är positiv och utvecklande, bygga upp relationer, inleda i olika banor där de kan få möjlighet att veta mer om sig själv och omvärlden är någonting som jag brinner för och strävar efter. Om du vill vara med i en sådan resa då är utbildningen något även för dig. Du får gärna ta med dig tre viktiga frågor i din ansökningsprocess: Vad vill jag, vad har jag för alternativ/valmöjligheter och hur går jag vidare/fattar ett beslut. Lycka till!

På denna sida