Automatiseringens effekter på handläggningen av ekonomiskt bistånd

Inom ramen för projektet "Mot ökad likriktning?" har Nora Germundsson och Hugo Stranz vid Institutionen för socialt arbete, publicerat en artikel som undersöker användningen och effekterna av RPA (Robotic Process Automation) i samband med distributionen av ekonomiskt bistånd.

Digitala lösningar i offentliga verksamheter blir allt vanligare och många europeiska länder använder sig av RPA i administrationen av ekonomiskt bistånd. Dock finns det begränsad förståelse för hur RPA tillämpas på klientnivå.

Artikeln av Nora Germundsson och Hugo Stranz undersöker användningen och effekterna av RPA i samband med administration och handläggning av ekonomiskt bistånd i Sverige, och bygger på en urvalsgrupp om 800 ansökningar om socialbidrag i fyra svenska kommuner.

Resultaten visar att användningen av RPA korrelerar de sökandes födelseland, ålder och tidigare mottagande av ekonomiskt bistånd. Besluten om att bevilja ekonomiskt bistånd verkar vara mindre generösa när automatiseringen använts – vilket drabbar människor som redan har det svårt ekonomiskt.

Offentliga organisationer uppmanas att se till att deras användning av RPA varken förvärrar ojämlik tillgång till tjänster eller äventyrar yrkesmässigt omdöme till förmån för effektivitetsdrivna åtgärder.

Ta del av artikeln