Hur får vi unga att lyckas i sitt arbete?

I en ny artikel skriven av Ulla-Karin Schön och kollegor, presenteras unga vuxnas egna upplevelser av att inte vara i anställning, utbildning eller träning (NEET).

Händer som håller i varandra. Foto: Anemone123 /Pixabay

Ett särskilt fokus ligger på upplevda stödbehov och hur befintligt stöd för arbete passar deras behov. Totalt 23 semistrukturerade intervjuer har genomfördes med deltagare i åldern 18–29 som just hade rekryterats till ett arbetsstödsprogram. 

Resultaten illustrerar en tydlig men skör motivation att arbeta bland respondenterna. De uttrycker optimism att hitta och behålla ett jobb, men är samtidigt tydliga med sina behov av anpassningar på arbetsplatsen för att lyckas.

Genom det teoretiska begreppet Criptid diskuteras deltagarnas behov av flexibilitet och extra tid för att lyckas i sitt arbete i relation till myndigheters regler och tidsgränser grundade i normativ tid. 

Läs artikeln

Schön U-K., Tranquist J. & Astvik, W. (2023). Managing a fragile motivation within an unfit organisation: young adults’ experiences of support to achieve employment, European Journal of Social Work, DOI: 10.1080/13691457.2023.2266785