Institutionen för socialt arbete söker två forskningsassistenter

Just nu söker vi två forskningsassistenter i socialt arbete. Sista ansökningsdagar är 2024-04-30 och 2024-05-12. Läs mer och ansök nedan.

Forskningsassistent (tidsbegränsad anställning)

Om projektet och tjänsten
Personer som under lång tid uppburit ekonomiskt bistånd befinner sig ofta i en väldigt utsatt situation och har också ofta svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Många program som skall förbättra sannolikheten att de får och kan behålla ett arbete existerar, men de har inte visat sig särskilt framgångsrika. En åtgärd som dock har visat goda resultat för personer med t.ex. funktionsnedsättningar är arbetsplatsinkludering. Det är därför angeläget att undersöka om och hur praktiker för arbetsplatsinkludering kan utformas för personer med långvarigt ekonomiskt bistånd (LEB) på olika arbetsmarknader.

Forskningsprojektet syftar till 

a) att analysera lokala metoder för arbetsplatsinkludering riktade mot personer med LEB på olika arbetsmarknader och 

b) att tillsammans med socialsekreterare och lokala arbetsgivare utveckla och förbättra lokal praxis för arbetsplatsinkludering för personer med LEB.

Projektet har en genomgående samskapande ansats, vilket betyder att vi samarbetar med professionella och arbetsgivare från de tre regioner vi studerar. Metodologiskt är projektet uppbyggt utifrån en multi-metoddesign där kvantitativ analys kompletteras med kvalitativa fallstudier.

Sista ansökningsdag är 2024-04-30. Läs mer och ansök här. 

Forskningsassistent (tidsbegränsad anställning)

Om projektet och tjänsten

Vi söker nu en forskningsassistent till ett nyinrättat projekt som har det övergripande syftet att beskriva och analysera institutionsplacerade ungdomars upplevelser av socialt klimat och viktimisering (utsatthet för våld etc.) under vårdtiden. Projektet genomförs av forskare från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

Projektet kommer att innebära insamlande av olika typer av data. Den första datainsamlingen består av en omfattande enkätstudie om socialt klimat och viktimisering som riktar sig till ungdomar som är inskrivna vid såväl öppna som låsta institutioner (hem för vård eller boende (HVB) och de särskilda ungdomshemmen som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS)), kompletterat med grundläggande data om de inkluderade institutionerna inhämtat från föreståndare och Inspektionen för vård och omsorgs register. I ett senare skede kommer fördjupande individuella intervjuer med ungdomar från utvalda institutioner att göras.

Sista ansökningsdag är 2024-05-12. Läs mer och ansök här.