Makt över sin egen vård?

Delat beslutsfattande i samordnad individuell vårdplanering för personer med komplexa psykiska vårdbehov.

Pussel. Foto: Jonny Gios /Unsplash

Vid samordnad individuell vårdplanering (SIP) är delat beslutsfattande centralt (DBF). DFB innebär bland annat att den som ska använda sig av vården ska  få komma in aktivt i beslutsprocessen med sin expertis om sina egna behov och förutsättningar.

Dock kan detta vara svårt att genomföra, av en rad skäl. Det kan handla om i vad mån användarens behov ses som centrala av de professionella aktörerna, vilka resurser som finns till handa, skilda organisationskulturer och personalens kunskapsnivå, för att nämna några.

För att närmare undersöka villkoren för att implementera delat beslutsfattande inom SIP har forskare vid Stockholms samt Halmstads och Karlstads universitet genomfört en studie där de intervjuat chefer och kvalitetsansvariga om vad om kan ligga i vägen för delat beslutsfattande. Ytterligare ett syfte med studien är att hitta möjliga strategier för att komma runt dessa hinder.

Både hindrande och stödjande faktorer identifierades, såsom personalomsättning, skillnader i arbetskultur och engagerat ledarskap. Det som behövs är bland annat kunskap, tid, uppföljning, involverande av användaren  samt tillitspräglade relationer mellan de professionella.

Man behöver också förhålla sig till att det kan vara svårt att ”mäta” vad som är framgångsrik individuell vårdplanering – det kan inte enbart fångas upp av antal vårdplaneringsmöten. För att komma åt vad som är god kvalitet behöver både personalens och användarnas erfarenhet tas i beaktande. Utan en sådan bredare definition av vad delat beslutsfattande innebär finns risk att personer med komplexa psykiska behov inte blir involverade i sin vårdplanering. Det vill säga, att det kommer att finnas ett glapp mellan hur de professionella talar om det och vad som görs i praktiken.

Andersson, P., Schön, U-K., Svedberg, P. och Grim, K. (2023). Exploring stakeholder perspectives to facilitate the implementation of shared decision-making in coordinated individual care planning. European Journal of Social Work, November 2023. DOI: 10.1080/13691457.2023.2281868

Till artikeln

Peter Andersson

Ulla-Karin Schön