Uppföljningens olika roller

Familjehemsföräldrars erfarenheter av socialtjänstens uppföljning

Familjehemsvård innebär att samhället tar på sig ett omfattande ansvar för barn som befinner sig i utsatta livssituationer och med ofta svåra barndomsupplevelser bakom sig. Med en placering anförtror socialtjänsten familjehemsföräldrar uppdraget att sörja för barnens vardagliga tillvaro, samtidigt som socialtjänsten är ytterst ansvarig för vårdens kvalitet.”

Detta är startpunkten för en ny artikel i Socialvetenskaplig tidskrift.

Men hur ansvarar man för en vård som man inte utför själv? 

Man kan se familjehemsplacering som en hybrid som befinner sig i skärningspunkten mellan familj och välfärdsinsats, två olika arenor med skilda handlingsvillkor. Det här innebär att normerna för vården inte är helt tydliga. Å ena sidan är familjehemsvård ett lekmannauppdrag med syftet att ge barnen en så vanlig uppväxtmiljö som möjligt men å andra sidan är det samtidigt ett offentligt uppdrag med lagstadgade krav på hur vården ska se ut. 

För att låta dessa sidor mötas arbetar socialtjänsten med uppföljning. Hur uppföljningen ser ut varierar dock stort, visar en studie av David Pålssons, forskare vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. Han har intervjuat arton familjehem och drar utifrån dessa intervjuer nedanstående slutsatser:

  • Familjehemsuppföljning kan skilja sig åt från familj till familj, men även inom en och samma familj över tid. En del av familjerna upplever att uppföljningen är alltför knapp och att de önskar mer kontakt och stöd.
  • Det saknas samsyn om hur uppföljning ska utföras. Uppföljning kan betraktas och genomföras som en verifierande och sympatiserande roll, där familjens privatliv respekteras. Dock kan uppföljning också handla om att assistera och instruera, där man snarare betraktar familjehemmen som en välfärdstjänst som ska hålla en viss standard. 
  • Det finns inneboende svårigheter att övervaka den dagliga vården i familjehem. Enligt studien är det sällsynt med oannonserade besök och socialtjänsten förefaller inte strukturerat kontrollera barnens tillvaro.

Under hösten 2023 har en statlig utredning lämnat förslag på vilka kvalitetskrav som ska ställas på familjehem och vilka stödjande insatser som socialtjänsten ska bidra med. Det återstår därför att se att se om kommunernas familjehemsuppföljning kommer att regleras närmare.

Ta del av artikeln

Läs mer om David Pålsson

Läs mer

Supervising a family or a service? Social worker approaches to foster care supervision in six Swedish authorities 

Nya villkor för ett gammalt problem: Familjehemsrekrytering i en tid av privatisering och professionalisering

Familj vid matbord. Foto: Cottonbro studios /Pexels.