Hur är det att gå Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet?

Intervju med studenten Anna Kopparv

Anna Kopparv
Anna Kopparv

Anna Kopparv tog sin Socionomexamen 2015 och har i första hand jobbat som behandlare i kommunens öppenvård sedan dess. Nu studerar hon det ettåriga Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet på Institutionen för socialt arbete. Vi ville veta lite mer om Anna och vad som lockade henna att vidareutbilda sig.

Berätta lite kort om dig och om utbildningen du studerar.

–    Jag tog min Socionomexamen 2015 och har jobbat som bland annat behandlare i kommunens öppenvård med enskild samtalsbehandling. Jag jobbade även en period som socialsekreterare. Jag bestämde mig för att vidareutbilda mig via Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet dels för att det är en specialiserad utbildning för socionomer, dels för att jag alltid varit nyfiken på sjukvården. Det är en spännande utbildning och de allra flesta studenter kommer från olika bakgrunder inom socionomyrket.

Utbildningen har verkligen överträffat mina förväntningar.

Hur är det att studera på Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet?

–    Det är väldigt kul, oerhört intressant och lärorikt. Det här är den mest ambitiösa utbildningen jag har studerat – både innehållsmässigt och läromässigt. Vi får en bred teoretisk grund för att arbeta utifrån inom hälsa och sjukvård. Utbildningen har verkligen överträffat mina förväntningar. Vi studerar alltifrån psykologi och juridik till etik, krishantering och samtalsmetodik. Det är en väldigt hög nivå på både lärarna och studenterna. Det jag uppskattar allra mest är den praktiska träningen vi får.

Vi har övat på både krissamtal och psykosocial bedömning där vi har filmat och analyserat oss själva.

Vad har enligt dig varit mest lärorikt och intressant i utbildningen?

–    Vi har fått så mycket praktisk färdighetsträning, den har varit väldigt lärorik. Vi har fått jobba med olika samtalsmetodiker genom rollspel. Vi har övat på både krissamtal och psykosocial bedömning där vi har filmat och analyserat oss själva. Dessutom är det 3 VFU-tillfällen under året.

Vad hoppas du arbeta med efter avslutade studier?

–    Mitt mål från början var att jobba inom kvinnohälsa, alltså gynekologi, fertilitetsvård med mera. Under min första VFU blev jag fascinerad av kirurgi och att arbeta med kris- och stödsamtal före och efter en cancerdiagnos. Jag fick jobb under min första VFU-period där jag kommer att fortsätta att arbeta deltid under hösten.

Är man en person som gillar att jobba med människor så finns det ingenting som slår att hjälpa någon vid en sjukhussäng.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet?

–    Jag skulle säga så här: man studerar till en roll som har stort handlingsutrymme. Du blir ofta den enda på din arbetsplats som har den psykosociala utbildningen. Det är ett väldigt brett fält, på så sätt kan man välja vilken kurator man vill vara. Jag upplever att man kan forma rollen som man vill när det kommer till hur man vill jobba och på vilket sätt. Du kan välja att jobba i de mest akuta lägena eller där personer är inlagda under längre perioder. Är man en person som gillar att jobba med människor så finns det ingenting så slår att hjälpa någon vid en sjukhussäng.

Läs mer om Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet

På denna sida