Ny student
Så roligt att du har valt att läsa vid Institutionen för språkdidaktik (ISD). Nu börjar snart terminen och du har mycket att tänka på. Tillsammans ser vi till att din studiestart blir så bra som möjligt.

Innan du börjar studera är det en del du behöver ordna med. Du ska registrera dig, få koll på ditt schema och skaffa din första kurslitteratur. Veckan innan terminsstart är det välkomstaktiviteter för alla nya studenter och du som ska bli lärare får en särskild introduktion.
Om du följer de fem stegen nedan kommer din studiestart att gå bra. Lycka till med dina studier hos oss!
I samband med att du blir antagen får du ett e-postutskick från din utbildningsadministratör. Där finns viktig information till dig så läs det noga. Det kan hända att utskicket hamnar i din skräppost.
1. Tacka ja till din utbildningsplats
Antagningsbeskeden till höstterminen publiceras i mitten av juli och till vårterminen i mitten av december. Du som blir antagen till en utbildning behöver tacka ja på antagning.se för att behålla din plats.
Du som står som reserv
Du som blivit reservplacerad måste tacka ja på antagning.se för att behålla din plats. Om Institutionen för språkdidaktik kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked om det via e-post några dagar innan terminsstart.
Andra antagningsbeskedet
I det andra antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det andra urvalet.
- Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
- Om du är antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av din plats ska du lämna återbud på antagning.se.
Angående sen anmälan
Sista ordinarie anmälningsdag till höstterminen är 15 april och till vårterminen den 15 oktober. En del kurser och program där det fanns platser kvar öppnar igen för sen anmälan i mitten av juli respektive i mitten av december.
De som har ansökt i tid behandlas först. Därefter behandlas de som är reservplacerade och sist de som har gjort en sen anmälan. När din sena anmälan har behandlats får du besked via e-post samt ett antagningsbesked.
2. Aktivera ditt universitetskonto
Inför terminsstart ska du aktivera ditt universitetskonto. Det ger dig tillgång till universitetets alla IT-tjänster, inklusive Ladok för studenter.
Aktivera ditt universitetskonto här
3. Hitta din kurssida
I Stockholms universitets utbildningskatalog har varje kurs en egen sida med information. På kurssidan hittar du ditt schema, litteraturlista, kontaktuppgifter och annat som är viktigt att veta inför terminsstart.
Sök på kurskod eller kursnamn i utbildningskatalogen.
Lärarstudenter följer en studiegång
Du som ska gå något av våra lärarprogram följer en särskild studiegång. Dina kurser ges vid flera olika institutioner och du läser dem i en viss ordning. På din programsida kan du se vilka kurser du läser varje termin:
Studiegång för dig som ska bli grundlärare i F-3
Studiegång för dig som ska bli ämneslärare i språk i årskurs 7-9
Studiegång för dig som ska bli ämneslärare i språk på gymnasiet
4. Registrera dig i tid
Innan terminen börjar måste du registrera dig på vårens kurser. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats. Registrering är även en förutsättning för att du ska få studiemedel från CSN. Du webbregistrerar dig i Ladok för studenter.
- Om du läser flera kurser samma termin ska du registrera dig på varje kurs.
- Om du får problem med registreringen kan du kontakta din utbildningsadministratör.
Lärplattformen Athena
I undervisningen används Stockholms universitets lärplattform Athena för uppgifter och kommunikation med lärare och andra studenter. I Athena har varje kurs en egen kursplats, som du får tillgång till när din kurs startar.
Du som behöver särskilt pedagogiskt stöd
Alla studenter vid Stockholms universitet ska kunna studera på lika villkor. Du som har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om särskilt pedagogiskt stöd. Gör det i god tid, så att du redan vid kursstart kan informera din lärare om vilket stöd du behöver.
5. Delta i introduktionen

Veckan innan en ny terminsstart arrangerar Stockholms universitet välkomstaktiviteter för nya studenter. Du som ska bli lärare får även särskilda introduktioner av din programansvariga institution, med viktig information om just ditt program och dina studier.
Du har en rolig men tuff studietid framför dig och dina studier rivstartar direkt när terminen börjar. För att din studiestart ska bli så bra som möjligt rekommenderar vi därför att du förbereder dig genom att delta i introduktionen.
ISD:s introduktioner inför vårterminen 2021
Tack till alla som deltog i våra digitala introduktioner. Vi hoppas att du nu känner dig väl förberedd för ditt nya studieliv.
Webbaserad undervisning

Utifrån rådande läge och ansvariga myndigheters rekommendationer är undervisningen vid Institutionen för språkdidaktik för närvarande webbaserad. För att kunna delta i föreläsningar och seminarier behöver du installera e-mötestjänsten Zoom på din dator.
Kom igång med e-mötestjänsten Zoom
Råd till dig som pluggar hemma
Fortsatt webbaserad undervisning i vår
Med anledning av coronapandemin fortsätter Institutionen för språkdidaktik att ha webbaserad undervisning ända fram till sommaren 2021.
Kontakt
Om du undrar något kring undervisningen eller ditt schema så kontaktar du din lärare. Kontaktuppgifter finns på din kurssida.
Din utbildningsadministratör kan svara på frågor om registrering och din studievägledare kan hjälpa dig med studieplanering eller särskilt pedagogiskt stöd.
När du skickar e-post: Ange dina personuppgifter samt vilket program eller vilken kurs du ska gå. Det underlättar hanteringen av ditt ärende och du får svar fortare.
Senast uppdaterad: 5 februari 2021
Sidansvarig: Institutionen för språkdidaktik