Bästa bok i upphovsrätt 2023

Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, gav ut sin bok “Copyright and the Court of Justice of the European Union” hösten 2023. Nu utses den till årets bästa bok på temat upphovsrätt av internationella IPKat.

Delad bild. Eleonora till vänster och bokomslaget till höger.
Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt, och hennes bok "'Copyright and the Court of Justice of the European Union". Foto: Rickard Kilström / Stockholms universitet

Legendariska bloggen IPKAt är en av de högst rankade immaterialrättsbloggarna på internationell nivå. I början av varje år får dess läsare inkomma med nomineringar för det gångna årets bästa bok i fem olika kategorier som utmärker immaterialrätten; patenträtt, känneteckensrätt, upphovsrätt, mönsterrätt och immateriella rättigheter.  

För år 2023 nominerades sammantaget fem böcker inom upphovsrätt. Av dessa utsågs Eleonora Rosatis bok ”Copyright and the Court of Justice of the European Union” som den allra bästa i kategorin. Den har bland annat recenserats av Maciej Szpunar, generaladvokat vid Europadomstolen, som skrivit följande om boken (fritt översatt från engelska);

"Denna extremt djupgående analys av professor Rosati av EU:s upphovsrättsskydd och relevanta domstolsbeslut utforskar okänd mark, avslöjar ny information och presenterar idéer som kommer att tjäna både akademiker och praktiker, inklusive ledamöter av domstolen, såsom jag själv. Professor Rosatis bok behandlar, ur ett originellt och framåtblickande perspektiv, några av de mest komplexa, utmanande och angelägna aspekterna av EU:s ramverk för upphovsrätt. Jag är övertygad om att den andra upplagan av boken kommer att bidra till en ökad medvetenhet om de många utmaningar som upphovsrättsskyddet står inför, både på EU-nivå och på global nivå, samt om betydelsen av EU-rätten och domstolens roll."

Tar upp vad som skett sedan 2019

Eleonora Rosati är professor immaterialrätt och tidigare föreståndare för Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt vid Stockholms universitet. Hon har vid upprepade tillfällen utsetts som en särskilt inflytelserik person inom sitt område och är författare till flera artiklar och böcker om immaterialrätt. Senast 2021 vann hon IPKat's pris för bästa bok i upphovsrätt, då för boken "Copyright in the Digital Single Market"

Årets prisvinnande bok, "Copyright and the Court of Justice of the European Union", släpptes första gången i början av 2019 och är fortfarande den enda boken som exklusivt ägnas åt EU-domstolens (CJEU) rättspraxis inom EU:s upphovsrättsområde. Den nya utgåvan fångar alla betydande utvecklingar inom EU:s upphovsrättslagstiftning som har skett sedan 2019. Hit räknas bland annat händelser som Storbritanniens utträde ur EU och antagandet av EU-direktivet om upphovsrätt och närstående rättigheter på den digitala inre marknaden (DSM-direktivet, 2019/790), men också flera andra avgörande domar som berör alla de viktigaste grundläggande aspekterna av EU:s upphovsrätt.

Boken ger inte bara en fördjupad förståelse för EU-domstolens centrala roll inom upphovsrättslagstiftningen utan fungerar också som en guide som belyser riktningen för domstolens framtida rättspraxis. Genom att "städa upp" och rationalisera de domar som har utfärdats hittills så erbjuder den en värdefull inblick i den utveckling som formar den europeiska upphovsrätten, och blir därmed en oumbärlig resurs för alla som navigerar i detta komplexa rättsområde.

Läs mer om boken

Läs mer om Eleonora Rosati