Erik Svensson blir ledamot i Polismyndighetens etiska råd

Nyligen beslutade regeringen att utse Erik Svensson, docent i straffrätt vid Stockholms universitet, till ledamot av Polismyndighetens etiska råd för perioden 25 maj 2023 till 31 december 2026.

Polismärke på fasad
Polismyndighetens etiska råd har till uppgift att tillföra myndigheten stöd, sakkunskap och bredd i frågor som kräver särskilda etiska överväganden. Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos

Etiska rådet inrättades av regeringen 2004 och har till uppgift att bistå Polismyndigheten i frågor som kräver särskilda etiska överväganden. Exempelvis kan det handla om polisens användande av olika vapen eller polisens våldsanvändning. 

Rådet består av sju ledamöter som är utsedda av regeringen. De träffas fyra gånger per år och behandlar frågor som rikspolischefen har bedömt och beslutat ska prövas av etiska rådet. Ledamöternas uppdrag varar under samma mandatperiod som riksdag och kommunfullmäktige.

Har bred kunskap inom straffrätt

porträtt
Erik Svensson, docent i straffrätt. Foto: Privat

Erik Svensson disputerade år 2016 på avhandlingen "Gärningsmannaskap vid fleras deltagande i brott". Hans forskning har även efter disputationen i första hand varit inriktad på straffrättens allmänna del men även straffrättens idéhistoria och straffrättsteori. Vid flera tillfällen har han utsetts till expert i Statens offentliga utredningar och han är för närvarande styrelseledamot i Svenska kriminalistföreningen samt Stiftelsen för tillgängliggörande av juridisk litteratur. 

Vid Juridiska institutionen undervisar Erik på grundkursen straffrätt, på den fristående kursen juridisk översiktskurs och handleder examensarbeten. Han är även kursföreståndare för specialkursen Straffrättens allmänna del m.m. (15 hp). Tidigare har han varit anställd som universitetslektor vid Uppsala universitet, där han även utsågs till Årets lärare 2017.

Läs mer om Erik Svensson
 

Om Polismyndighetens organisation

Polismyndigheten är en enrådsmyndighet, och leds av en chef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Det är regeringen som utser rikspolischefen. Inom myndigheten finns två råd: det etiska rådet och insynsrådet. 

Läs mer på polisen.se