Framtidens juristutbildning i fokus på Juridicums utbildningsdag

Vilka förmågor och kunskaper krävs av framtidens jurister och hur kan fakulteten skapa förutsättningar för att bedriva den bästa tänkbara utbildningen som rustar studenterna för dagens, och morgondagens, utmaningar? Detta var frågor som diskuterades på fakultetens utbildningsdag, den 14 mars 2024.

Foto från konferenssalen på paneldeltagarna
En gång om året arrangerar Juridiska fakulteten en utbildningsdag för Juridicums undervisande personal. Vanligen består den av en heldag som ägnas åt ett särskilt tema med anknytning till undervisning och examination. Foto: Natalie Oliwsson

Den 14:e mars samlades Juridicums undervisande personal, tillsammans med personal från juridiska fakulteten och några särskilt inbjudna yrkesverksamma jurister, för en inspirerande och tankeväckande utbildningsdag under temat: ”Framtidens juristutbildning – målbild och ansvar i en föränderlig värld”. Dagens syfte var att ge utrymme för reflektion kring de utmaningar och möjligheter som dagens och framtidens juriststudenter står inför, samt att utforska hur fakulteten, som har ansvar för landets största – och under många år även mest eftertraktade – juristprogram, kan forma framtida jurister som är rustade för dessa utmaningar.

Under den inledande sessionen presenterade fakultetens dekan Jane Reichel, kanslichef Catharina Sitte Durling och prodekan Pernilla Leviner de rättsliga ramarna för utbildning och sina tankar om fakultetens ansvar för juristprogrammet. Under förmiddagen hölls sedan ett panelsamtal om förväntningar på juriststudenter och de utmaningar som dagens jurister står inför, vilket erbjöd deltagarna en unik möjlighet att ta del av insikter från erfarna yrkesverksamma såsom chefsrådman Malou Lindblom (Stockholms tingsrätt), chefsjurist Eric Leijonram (Finansinspektionen) och chefsjurist Johan Sangborn (Advokatsamfundet).

Diskussionen lyfte fram betydelsen av att rusta studenterna för den krävande verklighet de kommer möta, där förmågan att fatta beslut under tidspress och att vara robusta är av yttersta vikt. Dessutom belystes vikten av skrivande, läsande och praktiska inslag i utbildningen samt behovet av att integrera globalisering och internationalisering i kursernas innehåll.

Paneldeltagare
Under panelsamtalet diskuterades bland annat förväntningar på juriststudenter. Chefsjurist Eric Leijonram sa "Det viktigaste som nyexaminerad jurist är att förstå juridikens roll och funktion i samhället, och att vara djupt rotad i rättsstatens principer". Foto: Natalie Oliwsson

Digitalisering och nya digitala verktyg fick också en betydande plats under dagen. Förutom en insiktsfull föreläsning av Fil.dr. Johan Fredrikzon från KTH med temat "Från drömmen om automatik till omdöme som arbete", återkom ämnet i flera programpunkter. Docent Martin Henkel (IT-samordnare, institutionen för data och systemvetenskap) och Elisabet Dahlman Löfgren (jurist och co-founder av legal tech-bolaget Qura) bidrog med sina perspektiv på bland annat AI-verktyg som ChatGTP. Dessa insikter gav en stark grund för fortsatta diskussioner om hur digitaliseringen påverkar juristyrket och vilka grundläggande kompetenser som kommer vara avgörande även för framtidens jurister.

- Utvecklingen går så snabbt! Egentligen är det helt onödigt att fokusera på kunskap kring ett specifikt verktyg, eftersom det här är områden som ständigt utvecklas. Det viktiga är istället att få med sig ett grundläggande tänk om hur man generellt kan och bör använda dessa verktyg och en förståelse för juridisk metod, sa Elisabet Dahlman Löfgren.

Det är fakultetens roll att få studenterna att se sådant som har betydelse för rätten sa justierådet Eric M. Runesson under utbildningsdagens sista föredrag, på temat ”Vill vi ha igelkottar eller rävar på Juridicum? – reflektioner om vad alla jurist(studenter) bör kunna ta in”. Foto: Natalie Oliwsson.

Mot slutet av dagen, med de nyss diskuterade förväntningarna från juristarbetsgivare och insikterna om digitaliseringen i färskt minne, deltog alla lärare i gruppdiskussioner där de utbytte tankar och idéer. Under denna session gick representanter från fakultetsnämnden runt i de olika grupperna för att samla in synpunkter och idéer som kan tas med till vidare arbete i fakultetens olika utskott och nämnder.

Utöver dessa synpunkter från Juridicums undervisande personal avslutades dagen först med ett föredrag av Eric M. Runesson, som handlade om vikten för jurister att skapa kontakt med samtidens idébildningar och få syn på andra infallsvinklar än de egna, och sedan en allmän summering av de diskuterade ämnena. Under denna sista avslutande session bads även två studeranderepresentanter att dela med sig av sina tankar och reflektioner från dagen. Dessa underströk särskilt uppmaningen om att vara proaktiv när det gäller nya digitala verktyg och föreslog att man kan lära studenterna hur man använder sådana på ett effektivt sätt - till exempel genom att ägna en lektion till att utvärdera en juridisk text som tagits fram med hjälp av AI i syfte att upptäcka bristfälligheter i denna.

Sammanfattningsvis var det en mycket givande dag och de diskussioner och insikter som framkom under dagen kommer sannolikt att vara av stor betydelse för det framtida arbetet med fakultetens strategier och arbete med utbildningar. Genom en kontinuerlig dialog och strukturerat reflektionsarbete strävar fakulteten efter att fortsätta erbjuda en relevant och modern juristutbildning som inte bara uppfyller dagens krav utan också rustar studenterna för att möta framtidens utmaningar och möjligheter.

Fakultetens strategier – en väg framåt

Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet strävar efter att vara en fakultet i världsklass, som inte bara förstår och förklarar den komplexa juridiska världen, utan också aktivt arbetar för att förbättra samhället och främja rättssäkerheten. 

Genom att formulera och implementera tydliga mål och strategier kan fakulteten säkerställa att den inte bara uppfyller kraven enligt högskoleförordningen, utan också når sin fulla potential som en ledande institution inom juridisk utbildning och forskning.

Strategisk plan för juridiska fakulteten 2024-2026 
 

Text: Natalie Oliwsson