Juridicum-doktorand representerar SU vid Science Today

Maksymilian M. Kuźmicz representerar Stockholms universitet vid den åttonde upplagan av Science Today - ett liveevenemang där unga forskare berättar om aktuell forskning. Denna gång under temat "Människa och maskin".

Robothand
Foto: This Is Engineering

Science Today är ett återkommande afterwork-evenemang som bjuder in doktorander och postdoktorer från Karolinska Institutet, Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet att presentera sin forskning på scen.

Den 26:e april kommer evenemanget att äga rum i Reaktorhallen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, vilket är den ursprungliga platsen för Sveriges första kärnreaktor - forskningsreaktorn R1. Idag används den som en kreativ mötesplats.

Temat som ska diskuteras vid denna åttonde upplaga av Science Today är "Människa och maskin", som behandlar frågan om vad smarta maskiner egentligen gör med oss och vår framtid. Presentationer och samtal sker på engelska. Samtalet leds av Nobelprismuseets Olof Somell. Evenemanget avslutas därefter med ett gemensamt efterhäng med DJ.

Forskar om juridik och AI

Maksymilian M. Kuźmicz, Maria Skłodowska-Curie Action doktorand i rättsinformatik vid juridiska institutionen, kommer att representera Stockholms universitet i denna mångfaldiga grupp av unga forskare som samlas i Reaktorhallen. Hans huvudsakliga forskningsområde är samspelet mellan juridik och informationsteknik.

Maksymilian Kuzmicz

I projektet med titeln "Privacy-Aware and Acceptable Video-Based Technologies and Services for Active and Assisted Living (AAL)" studerar Maksymilian hur lagen bör balansera intressen inom ramen för videobaserad AAL-teknik, såsom dataskydd, AI-reglering, konsumentskydd och konsumentlagar. I det stora hela handlar det om avvägningar mellan en individs rätt till personlig integritet och de fördelar som finns med att kunna ge vård på distans, till exempel via videomöten, men tar också upp relaterade frågor så som;

Vilka utmaningar finns det med att utveckla AI som liknar människor och hur hanterar vi frågor om ansvar? Hur kan vi säkerställa skydd av grundläggande rättigheter, inklusive immateriell egendom. Hur kan lagen vara ett verktyg och hjälpmedel för att hantera intressekonflikter?

Läs mer och anmäl dig till Science Today

Läs mer om Maksymilian M. Kuźmicz