Hydridbatterier eller så kallade NiMH-batterier används i hybridfordon men även i små elapparater som ska vara uppladdningsbara och användas i kroppsnära tillämpningar som elektriska tandborstar och rakapparater. Denna typ av batteri är billigare och säkrare än litiumjon-batterier, som dock väger mindre. Men det finns fördelar med NiMH-batterier som gör att de kan anses vara ett bättre alternativ i strävan efter ett hållbart samhälle. De är mindre brand-och explosionsbenägna och har samtidigt längre livstid, har en mycket enklare återvinning och de innehåller dessutom inte giftiga tungmetaller.

Dag Noréus, professor vid Institutionen för material- och miljökemi. Foto: Niklas Björling

Professor Dag Noréus vid institutionen för material- och miljökemi (MMK) har länge fokuserat sin forskning på utvecklingen av metallhydrider och NiMH-batterier. Tillsammans med forskaren Yang Shen gjordes iaktagelsen att gamla uppladdningsbara batterier, som slutat fungera, i princip var helt intakta och istället endast uttorkade. Genom att tillföra syre till batteriet kan batteriet återupplivas och dess livslängd flerdubblas.

 

SEM och EDS-karta av korroderad legeringspartikel. EDS-kartan visar förhöjda syrehalter i partikelns yta (rött). Shen et al,  Molecules 2020, 25(10), 2338; https://doi.org/10.3390/molecules25102338

 

Du kan se en video om den nya upptäckten på SVT Nyheter

>> Ny upptäckt: Syrgas kan flerdubbla batteriers liv 

eller läsa hela den vetenskaplig artikeln som publicerats i Molecules här

>>Upcycling of Spent NiMH Battery Material – Reconditioned Battery Alloys Show Faster Activation and Reaction Kinetics than Pristine Alloys”