Utbildning

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemiska sektionen
  4. Utbildning

”Jag fick aha-upplevelser hela tiden under utbildningen”

Daniel Martinez Molinas intresse för näringslära ledde honom till Nutritionslinjen – en utbildning i samarbete mellan Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Här studerade han allt ifrån biokemi till humanfysiologi. Idag är Daniel forskningschef på ett företag vars metod kan mäta hur exempelvis läkemedel och gifter interagerar med proteiner i celler.

Anton, marinbiolog som blev labingenjör

Anton Stolt läste först marinbiologi men fastnade lite oväntat för kemi. Anton bytte utbildning och idag arbetar han som laboratorieingenjör på ett medicinföretag.

Lovisa, supersäljare med en master i analytisk kemi

”Jag ville träffa mer människor – därför bytte jag labbjobbet mot en roll inom försäljning”.

Efter ett spännande år på ett dopinglabb ville Lovisa Österlind träffa mer människor. Idag ansvarar hon för försäljning av förbrukningsartiklar och instrument för provupparbetning – det bästa av två världar menar Lovisa.

Uppsamlingstentor 2021

Nu är datumen för uppsamlingstentorna satta. Du måste webbanmäla dig till den tentamen du vill skriva via Ladok. Anmälan öppnar den 1:a augusti och stänger den 8:e augusti 2021. Observera att vi i år har infört strikt deadline för anmälan. Tentamen ställs in om ingen har anmält sig före sista anmälningsdatum. Glöm inte att anmäla särskilt stöd om du har det beviljat.

VT21 (och sommaren 2021) kursutbud och kursinformation

Här kan du hitta information och scheman för alla kurser som ges vid Kemiska sektionen under vårterminen och sommarterminen 2021, samt hänvisningar till kurskatalogen.

Under första perioden våren 2021 kommer undervisning att bedrivas huvudsakligen online, med vissa undantag där moment kommer att genomföras på campus om de kan genomföras på smittsäkert sätt.

För den andra perioden under våren 2021 hoppas vi kunna återgå till viss campusbaserad undervisning i mindre grupp, i den mån det kan genomföras smittsäkert. Mer information kommer att publiceras här när det närmar sig kursstart.

 

Information om studier vid kemiska sektionen under rådande Covid-19 pandemi

Lärare, kursassistenter och administrativ personal vid Kemiska sektionen arbetar för närvarande hårt för att kunna utföra vår kemiundervisning med samma kvalitet som under normala omständigheter men samtidigt vara så flexibla så vi kan minska smittspridning. Detta kan innebära att du som student kan få mindre schemalagd tid på laboratoriet, att du börjar senare och då även slutar senare (för att undvika rusningstrafik), att du inte kan äta lunch innan dina labbar eller att du inte kan stanna kvar i våra lokaler efter att ditt labbarbete är gjort. Läs mer för att se vad du kan göra för att ta ditt ansvar.

Examensarbete i materialkemi – ANSÖK NU!

Gå med i forskargruppen Sustainable Materials Chemistry på MMK för att utveckla kolloidala ligninpartiklar för miljövänliga industriella applikationer.

”Att få jobba inom en Nobelkommittén är nog bland det bästa man kan få vara med om"

Gunnar von Heijne är en av Sveriges mest citerade forskare inom området biokemi och är känd för sin forskning om membranproteiner. Han har även varit ledamot och ordförande i Nobelkommittén för kemi. Allt började med en inspirerande kemilärare på gymnasiet.

Från kemistudier till chefskap i tillverkningsindustrin

Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.

Smaranda, MSc in neurochemsitry in KÖL building

"Biokemi har en elegans som verkligen sticker ut!"

Smaranda Bacanu lämnade sina påbörjade kemistudier i Rumänien och flyttade till Sverige. Väl här prövade hon på att jobba i restaurangbranshen, men passionen till kemin dog aldrig. Hon följde sitt intresse och sökte kandidatprogrammet i kemi här på Stockholms universitet och senare masterprogrammet i neurokemi. Idag är hon cancerforskare och doktorerar inom medicinsk vetenskap.

En bild på My som står vid en grå vas

”Kemiprogrammet på SU ger dig alla möjligheter att göra karriär”

My Persson tog sin kandidatexamen i kemi för tre och ett halvt år sedan. Idag jobbar hon som sektionschef för ett av kvalitetslabben på Octapharma AB. My framhäver att det räcker det med en kandidatexamen för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Bild på en kvinna klädd i svart tröja med tryck.

”Tack vare mina kemistudier kan jag se kopplingen mellan hälsa och teknologi på ett naturligt sätt”

Den tidigare kemistudenten Stina Lundgren Högbom jobbar idag som Global Relationship Manager vid Health and Sports Technology Initiative. I sitt jobb skapar hon samarbeten mellan akademi, industri och myndigheter inom hälsa och sportteknik.
– Mina kemistudier är en stor del av vad jag är idag, säger Stina.

94% av kemistudenterna nöjda med sin utbildning

Var tredje år utför Naturvetenskaliga fakulteten en unik och omfattande undersökning av vad våra nyutexaminerade studenter sysslar med. "Efter studierna" som gjordes 2019 är inne på sin sjunde upplaga.

Distanslabbar - en nödlösning som öppnade upp för bättre inlärning

Våren 2020 blev inte som någon tänkt sig – all undervisning vid Stockholms universitet gick online och alla som arbetar med utbildning fick tänka om, tänka nytt och agera snabbt. Föreläsare fick ge sig ut i det digitala landskapet och lära sig ett helt nytt sätt att undervisa. I samma veva fick Stockholms universitet ett uppdrag från regeringen att starta ett naturvetenskapligt basår. Nu har de som arbetar med basåret beviljats ett anslag från Rektor för utveckling av laborationer och rapportskrivning vid distansundervisning.

Etiska riktlinjer och uppförandekod

Kemiska sektionen vill att både lärare och studenter uppträder på ett professionellt sätt samt följer de regelverk och etiska riktlinjer som sammanställts av Stockholms universitet. Även Kemiska sektionen har en uppförandekod som gäller för att förtydliga vad som förväntas av en student.

Linus Arvstrand läser en masterutbildning i analytisk kemi på Stockholms universitet..

Möt några av våra studenter och föreläsare

Funderar du på att söka vårt kandidatprogram i kemi till hösten, men är inte helt övertygad än? Passa på att läsa vad våra egna studenter har att säga om deras studier och vad de hoppas att uppnå i framtiden. Deras bakgrunder är lika olika som deras personligheter, men alla har självklar plats på Kemiska sektionen!

Utveckla ett hållbart system för återvinning av textilier

Textilindustrin är en av de mest förorenande industrier som påfrestar vår planets vatten och jord-resurser. Trots detta återvinns endast 1% av alla textilier. Om du är intresserad av att jobba mot en hållbar värld med kemi som utgångspunkt läs mer här!

Årets lärare utsedda 2019!

För andra året i rad gick utmärkelsen Årets lärare till en person som undervisar på en av våra grundkurser i kemi!

I år är det Nicklas Selander, som undervisat på grundkursen i organisk kemi som mycket välförtjänt får utmärkelsen.
 

Schema för vårterminen 2020

Scheman och övrig information för kurser till våren 2020 kan du hitta här. Vi jobbar hårt för att se till att ett preliminärt schema finns tillgängligt ca 4 veckor innan kursstart.

Sök nu - ta mig till Antagning.se!

Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition

Öppettider och telefontider:

Måndagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

 

E-post studentexpedition: kemi@su.se

E-post studievägledare: kemi@su.se

 

Telefon: 08-16 3709

 

 

 

Relaterade länkar

Sök program och kurser

Våra utbildnignar Till utbildningskatalogen