
Hej, Stina! Kan du berätta lite kort om dig själv och ditt intresse för kemi?
– Redan på högstadiet var jag mest intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och valde att läsa teknisk linje på gymnasiet. När det var dags att välja inriktning i trean var valet inte särskilt svårt. Jag valde kemi eftersom jag fascinerades av att förstå det som händer utan att faktiskt kunna se det. När jag senare blev erbjuden ett stipendium för att åka till USA och studera, träna och tävla i löpning valde jag att även där styra mina studier mot kemi. Jag uppskattade tiden i labbet allra mest och hur det öppnade upp för kreativitet.
Hur kom det sig att du valde att läsa kemi vid Stockholms universitet?
– Jag hade redan studerat en hel del kemi men kände att det fanns massor kvar att upptäcka. Jag ville gärna förstå alla kemiska reaktioner som sker i kroppen och därför föll det sig naturligt att söka in på kemistlinjen.
Vad i grundutbildningen i kemi påverkade ditt val av vidare studier?
– Jag var väldigt aktiv i naturvetenskapliga föreningen och fick där flera vänner som redan forskade. Jag blev också erbjuden ett sommarjobb inom oorganisk kemi där jag skulle studera hur en kemisk förening var uppbyggd genom olika diffraktionsmetoder, berättar Stina och fortsätter:
– Jag tyckte att det var väldigt fascinerande med kristaller och när jag senare blev erbjuden att skriva D-uppsats inom kristallografi, men mer mot biokemi, kände jag att jag hittat rätt. Att följa kemiska reaktioner i enzymer och lista ut hur proteiner bryter ner bland annat mediciner fick mig att söka vidare till forskarutbildning.
Vad var mest givande med utbildningen?
– För mig har varje del av kemin sin tjusning. Biokemi: att förstå hur kroppen fungerar, organisk kemi: att lära sig hur man kan syntetisera nya organiska föreningar, analytisk kemi: att lära sig om metoderna du använder för att se att det du framställde i organkemin faktiskt är det du hoppas. Fysikalisk och oorganisk kemi: att hitta på nya kemiska föreningar som man kan skapa nya material med. För mig var tiden i labbet otroligt viktig, den gjorde att jag på ett handfast sätt kunde se och förstå det jag läst och översätta teori till praktik.
Vad skulle du säga till en person som är nyfiken på att studera kemi och för den delen till någon som precis börjat?
– Att verkligen ge det en chans. Tillåt dig att sitta och fundera för att förstå. Var beredd på att det många gånger kommer att kännas jobbigt och krävande men när du väl förstår är det en sådan härlig känsla! Det öppnar även upp mycket kunskap om och förståelse för andra naturvetenskapliga ämnen. Att diskutera med kompisar är också viktigt under utbildningen.
Du valde att göra en PhD i medicinsk vetenskap, på vilket sätt var dina kemistudier en bra grund för det?
– Det var en naturlig fortsättning på min D-uppsats. Precis när jag var klar med min masterutbildning sökte strukturbiologi-gruppen på Karolinska Institutet en doktorand. Jag gjorde först ett kortare projekt i gruppen och sedan erbjöd de mig att börja som doktorand. I detta projekt fick jag verkligen nytta av allt det jag hade lärt mig på kemiutbildningen och även av mina kompisar från andra linjer vid den naturvetenskapliga fakulteten på universitetet.
Kan du berätta lite om vad du jobbar med idag och hur du hamnade där?
– Idag arbetar jag som Global Relationship Manager vid Health and Sports Technology Initiative. I denna roll skapar och katalyserar jag samarbeten på regional, nationell och internationell nivå mellan akademi, industri och myndigheter inom hälsa och Sports Tech*. Jag är också engagerad i startupen Svexa (Silicon Valley Exercise Analytics) som optimerar träning för idrottare genom analys av personliga data. Mycket av min tid går till att lyssna på nya idéer och se om jag kan koppla ihop människor med olika kompetenser för att kunna utveckla varor och tjänster.
– Under våren 2018 bodde jag i Silicon Valley och hade då turen att få ta del av ett program som Nordic Innovation House anordnade för start-ups inom Sports Tech. Vi besökte bland annat Warriors, San Jose Sharks och 49: ers. Jag fick höra om massor av spännande projekt och en helt ny värld öppnade sig. Jag kände att jag hittat hem, nu fick jag användning av mina studier inom kemi, ekonomi och fysiologi och kunde koppla ihop dem med innovation och forskning. När jag kom hem hade jag turen att bli erbjuden en tjänst vid Center for Sports and Business vid Handelshögskolan och blev där Program Manager för nordens första Acceleratorprogram inom Sports Tech. Detta la grunden till ett stort internationellt nätverk och inblick i många intressanta projekt i Sverige.
* Sports tech är kort för sport technology. Kort uttryckt innefattar det all teknologi som har med sport att göra. Det kan handla om pulsklockor, träningsappar och plattformar för anmälan till olika lopp samtidigt som det även inkluderar e-sport exempelvis.
På vilket sätt har du nytta av dina tidigare studier i din roll?
– Mina kemistudier har varit grundläggande för att jag snabbt ska kunna ta in information och naturligt se kopplingen mellan hälsa och teknologi. Mina kemistudier är en stor del av vad jag är idag, även om jag har studerat en hel del annat. Jag har läst ekonomi, juridik, sportvetenskap på master-nivå, fysiologi, träningslära och mycket mer. Nu läser jag faktiskt universitetets utbildningar inom storytelling och projektledning på distans. Så för mig personligen har det varit viktigt att hela tiden vidareutbilda mig, för på så sätt öka min förståelse för olika yrkesgrupper och kunna se sammanhang som andra inte ser.
Hur ser planerna ut för framtiden?
– Det initiativ som jag arbetar för nu har finansiering för tre år, så där finns det otroligt mycket spännande som kan hända. Allt från nya tekniska lösningar, att få fler ungdomar att starta UF-förtag med sin passion inom sport som bas, till att hjälpa till att utveckla turistnäringen genom idrottsevenemang och tävlingar. Det blir också spännande att följa Svexa i framtiden och se hur vi kan hjälpa elit och motionärer att lära sig mer om sig själva genom data och på så sätt öka deras möjligheter till att träna och prestera.