KÖL 25

Kemiska Övningslaboratoriet 25 år

Det första Kemiska övningslaboratoriet placerades vid Naturhistoriska Riksmuseet och var Stockholms universitets första byggnad i Frescati. Byggnaden invigdes av Gustaf VI Adolf 1963. Kemiska övningslaboratoriet var kvar i byggnaden till 1995, då de nya, som vi finns i idag, lokalerna vid Arrheniuslaboratoriet stod klara.

Häng på oss här när vi blickar tillbaka på 25 år av kemi på KÖL!

 

”Att få jobba inom en Nobelkommittén är nog bland det bästa man kan få vara med om"

Gunnar von Heijne är en av Sveriges mest citerade forskare inom området biokemi och är känd för sin forskning om membranproteiner. Han har även varit ledamot och ordförande i Nobelkommittén för kemi. Allt började med en inspirerande kemilärare på gymnasiet.

”Det roligaste har varit att utbilda doktorander, att se dem växa som unga forskare”

Jozef Kowalewski började sin akademiska bana med kemistudier vid universitetet i Warszawa 1965. Tre år senare kom han till Sverige som politisk flykting. Idag är han professor emeritus vid institutionen för material- och miljökemi. Jozefs tips till blivande kemistudenter är att vara nyfiken och beredd att arbeta med händerna i laboratoriet.

”Forskning när den är som bäst är att komma på något nytt – ett samband ingen vetat om tidigare”

Astrid Gräslund är inte bara en legendarisk forskare inom biofysik – hon blev även den första kvinnliga ledamoten att väljas in i Nobelstiftelsens styrelse.  

– Nobelarbetet har varit som en extra guldkant på min forskningstillvaro, säger Astrid.

KÖL och Arrheniuslaboratorierna, lite om byggnadernas historia

Den första byggnaden av Arrheniuslaboratorierna vid Stockholms universitet i Frescati ritades av Carl Nyrén och blev färdig 1973. Den är namngiven till minne av den svenske kemisten och nobelpristagaren Svante Arrhenius.

Lajban, min främsta uppgift som akademisk lärare är att inspirera våra studenter till högre studier

Behovet av nya, unga forskare kommer ständigt att öka! Studera därför kemi på högsta nivå. Det menar docent och tidigare universitetslektor Lars-Johan Norrby. Efter 45 år som lärare och forskare berättar han om spännande upptäckter, varför lärarrollen varit viktigast och hur han fått smeknamnet Lajban. 

Bitte, jag drivs av en nyfikenhet på hur naturen fungerar

Hon började som receptarie och lärde sig allt om att rulla piller, röra ihop salva och laga julsenap. Därefter blev det studier i genetik med fokus på bananflugor – vilket ledde henne vidare i en forskarbana med genetik och biokemi i kombination. Möt Britt-Marie Sjöberg, den första professorn i molekylärbiologi vid Stockholms universitet.

Sök nu - ta mig till Antagning.se!

Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition

Öppettider och telefontider:

Måndagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

 

E-post studentexpedition: kemi@su.se

E-post studievägledare: kemi@su.se

 

Telefon: 08-16 3709

 

 

 

Relaterade länkar

Sök program och kurser

Våra utbildnignar Till utbildningskatalogen