Fortbildning om simuleringar i kemi

Utbildning

Datum: torsdag 19 september 2024

Tid: 08.00 – 11.00

Plats: Online

Under hösten arrangeras en fortbildning för gymnasielärare om simuleringar i kemi och naturkunskap om simuleringar i undervisningen. Projektet är en samverkan mellan KRC och Fredrik Lannestam Holmelin, Göteborgs universitet.

 

 
 

Vad?

Laddningsförskjutning i paracetamol

Skolverkets nya ämnesplaner för gymnasiet (Gy25) innehåller fler aspekter i kemin där elever ska ges möjlighet att utveckla förståelse genom arbete och undersökningar med digitala verktyg, inklusive simuleringar.

Exempel på centrala frågor:

  • Hur hittar och utvärderar vi datorsimuleringar med utgångspunkt i potentiella mervärden som de kan erbjuda för kemiundervisning?
  • Hur kan simuleringars interaktionsmöjligheter utnyttjas för att på bästa sätt bidra till elevers lärande?

Artikel om vägledning vid undervisning med simuleringar (4449 Kb) .

Under hösten 2024 bjuder Fredrik Lannestam, Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Naturvetenskapliga faktulteten vid Göteborgs universitet och KRC in till en lärarfortbildning online om simuleringar i undervisningen.

För vem?

Gymnasielärare i kemi och naturkunskap. Det finns plats för 32 deltagare, som kommer att delas in i åtta grupper utifrån undervisningsintresse

Upplägg?

 

Tid

Del 1 - Workshop online

19/9 kl. 8-11 (tisdagspasset är fullbokat)

Del 2 - Gruppvis utveckling av lektionsmaterial

mellan del 1 och del 3

Del 3 - Redovisning online

3/12 kl. 14-17

Del 1 Workshop

Fredrik Lannestam Holmelin presenterar exempel på olika datorövningar samt riktlinjer för utveckling av

Fredrik Lannestam Holmelin, Göteborgs universitet

simuleringsövningar i kemiundervisningen. Utifrån givna underlag sätts gemensamma mål för hur arbetet ska genomföras och vilket innehåll övningarna ska ha. Alla deltagare delas in i grupper med 3-4 deltagare i varje.

Del 2 Gruppvis utveckling av lektionsmaterial

Deltagarna bearbetar inom gruppen den valda simuleringen. I detta arbete är Fredrik tillgänglig för en timmes handledning online per grupp. Deltagarna prövar ut övningarna i sin undervisning.

Del 3 Redovisning och spridning

Workshop för presentationer och utbyte av erfarenheter från genomförandet. Vi samlar och utvärderar lärarnas synpunkter på hur det har gått.

Efteråt renskriver och sammanställer Fredrik det bearbetade materialet för spridning i KRC:s kanaler.

Anmälan

Fortbildningen är kostnadsfri, men eftersom det finns ett begränsat antal platser är det viktigt att du utnyttjar din plats om du är anmäld, eller avanmäler dig. Anmälan är öppen så länge det finns platser kvar, dock senast till 9 september.

Länk till anmälan

Hur?

Digitalt, via en Zoomlänk, som skickas ut dagen innan till alla som har anmält sig. Programmet Zoom är gratis att ladda ner och det går på ett par minuter, men man kan delta i mötet utan att ladda ner programmet, via webbläsaren.

Frågor?

kontakta Jenny Olander, jenny.olander@krc.su.se