Bruk och straff - ny ESO-rapport

I en ny ESO-rapport undersöker Albin Stenström, Felipe Estrada, och Henrik Tham om kriminaliseringen av narkotika i Sverige har uppnått sin målsättning. En av slutsatserna är att kriminaliseringen varit både ineffektiv och skadlig.

För 35 år sedan blev eget bruk av narkotika kriminaliserat i Sverige - ändå har narkotikarelaterad problematik inte minskat. Varken utbud, konsumtion eller vårdbehovet har minskat menar Felipe Estrada, Henrik Tham och Albin Stenström från Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

"All politik innebär en avvägning mellan förväntade vinster och kostnader. Den svenska kriminaliseringen av narkotikabruk framträder som kostsam, ineffektiv och skadlig", förklarar Albin Stenström för ESO, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi. 

I ESO-rapporten "2023:10 Bruk och straff – en ESO-rapport om kriminaliseringen av narkotikakonsumtion" undersöks om "kriminaliseringen av narkotika och efterföljande straffskärpningar uppnått målsättningen? Har narkotikarelaterade problem minskat som följd av den straffinriktade politiken?" I rapporten studeras en bred variation av faktorer och jämförelser görs med andra nordiska länder, det presenteras även en forskningsöversikt från länder som avkriminaliserat bruk av narkotika. 

Collage: omslag på rapport och Albin Stenström, Felipe Estrada samt Henrik Tham.
Eso-Rapporten, som finns att läsa på Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomis webbplats, och rapportförfattarna.

ESO sammanfattar rapportens slutsatser och skriver att: 

"För de flesta indikatorer för narkotikarelaterade problem har utvecklingen sedan 1990-talet gått åt fel håll. Samtidigt redovisas i rapporten att kontrollen av narkotika tar väsentliga samhällsresurser i anspråk och leder till stigmatisering och marginalisering av individer med problematiskt bruk. Rapportförfattarnas slutsats är att syftet med kriminaliseringen inte har uppnåtts och föreslår att en utredning tillsätts för att närmare utreda hur bruk och mindre innehav av narkotika kan avkriminaliseras." 

 

Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) breddar och fördjupar underlaget för samhällsekonomiska och finanspolitiska avgöranden. Genom oberoende studier bidrar ESO till samhällsdebatten och blir en brygga mellan forskning och politik.

ESO är en kommitté under Finansdepartementet.
www.eso.expertgrupp.se

Från ESO:s webbplats.