Civilt motstånd som alternativ till krig

Finns alternativ till krig? Ja, säger fredsforskaren Jörgen Johansen. I ett föredrag lyfte han nyligen till exempel icke-militärt motstånd som strejker, sabotage och stöd till fiendens desertörer. Janne Flyghed beskriver motståndsstrategier som är mindre förödande än krig för människorna, men som å andra sidan kan utgöra ett större hot mot staterna, menar Janne Flyghed, i Arbetaren [kommentar #31/2023].

Janne Flyghed, professor i Kriminologi vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet diskuterar Jörgen Johansens, fredsforskare, pacifist och aktivist, föredrag om krig som fördes i Oslos Litteraturhus den första mars i år. 

Krig leder alltid till katastrof

En grundtes för Johansen är att krig inte är en konflikt, krig är ett sätt att agera i en konfliktsituation. Ett sätt som tyvärr sällan visat sig vara det klokaste valet. Allt det vi vill försvara ödeläggs i krig. Följden blir alltid omfattande förödelse, massdöd och ekonomisk katastrof, i synnerhet när det kommer till återuppbyggnad av sönderbombade städer. 

De som dör i krig är dessutom alltmer sällan stridande soldater, de flesta som dör är civila, just de som den militära strategin ska försvara, skydda. I första världskriget var andelen civila dödsoffer 5 procent, under andra världskriget var siffran 40 procent, i Vietnam kring 70 procent. Nu, i Syrien, Afghanistan och Jemen, är 9 av 10 som dör civila.

Men även de soldater som deltagit i krig och överlever drabbas hårt. Psykisk ohälsa och självmord är mer regel än undantag. I en rapport framtagen av US Department of Veteran Affairs framgår att under 2000-talets första decennium var det i snitt 22 amerikanska soldater per dag som tog livet av sig. Det är många fler än antalet som dog i strid i de krig USA var inblandat i under samma period. Därtill kommer följdeffekterna för familj och vänner, skadeverkninar som ofta blir väldigt långvariga. Det finns ingen anledning att tro att detta enbart skulle gälla amerikanska soldater.

Krigets välkända baksidor är sällan med i den pågående mediediskussionen om kriget i Ukraina. Det militära paradigmet är i dag helt dominerande. Fokus ligger på vilka vapensystem som är mest effektiva, vilket har gett den globala krigsindustrin glada dagar, miljarderna ramlar in och aktiekursen rusar. Redan året innan Rysslands angreppskrig på Ukraina uppgick klotets totala militära utgifter enligt SIPRI till obegripliga 2 113 miljarder dollar, det vill säga cirka 21 130 miljarder kronor, vilket blir 683 000 kronor – i sekunden! Efter krigsutbrottet har den summan ökat dramatiskt, skriver Flyghed i Arbetaren. 

Socialt försvar


Det är alltså lätt att hitta negativa aspekter av militär krigföring, men vilka är då alternativen? Johansen pläderar för förhandlingar och icke-militärt motstånd i form av socialt försvar, där klassiska motståndsstrategier som strejker, sabotage, demonstrationer och stöd till fiendens desertörer ingår, Läs hela kommentaren i Arbetaren,  publicerad den 21 april 2023. 

 

Janne Flyghed är återkommande skribent i Arbetaren