Hur kan Sverige stoppa det dödliga gängvåldet?

Sverige förfäras fortfarande efter lördagens dödsskjutning i Stockholm. Politiker föreslog i en debatt på tisdagen hårdare tag för att stoppa gängvåldet. Vad fungerar egentligen - enligt forskningen?

Öka antal och längd på fängelsestraff

Både den nuvarande högerregeringen och den tidigare vänsterregeringen har argumenterat för att gängkriminaliteten ska minska genom att sätta fler gängmedlemmar i fängelse.

I Tidööverenskommelsen mellan de tre regeringspartierna - och Sverigedemokraterna, ingår löften om dubbla straff för gängkriminalitet, att få ett slut på mängdrabattsystemet - där de som dömts för flera brott inte avtjänar hela straffet för var och en och löften om att skärpa villkorlig frigivnig och skapandet av ungdomsfängelser.

Felipe Estrada intervjuas om vad forskningen säger och om det finns evidens för att längre och hårdare straff faktiskt fungerar:

Det vi ser just nu i Sverige är att de extra resurser som getts till polisen, att polisen griper fler och att fler personer sätts i fängelse ändå  inte lett till ett slut på våldet.

 

Läs hela artikeln, skriven av Richard Orange, på the Local.

Artikeln är på Engelska.

How could Sweden put an end to its deadly wave of gang crime? (444 Kb)