Kriminolog till SVT: "Kan leda till att färre säger ifrån"

– Tyvärr kan det här leda till att vi får mindre av det vi behöver mer av – vuxna som säger ifrån, säger Felipe Estrada.

Dödsskjutningen i Skärholmen har väckt stor oro i området. Brottet riskerar också att skapa ökad rädsla för att agera på ordningsstörningar, enligt Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi.

 

Felipe Estrada
Professor Felipe Estrada. Foto: Sören Andersson

"39-årige Mikael sköts på onsdagskvällen ihjäl framför sin son i Skärholmen i södra Stockholm. Enligt SVT:s uppgifter ska skjutningen ha skett efter att han konfronterat ett ungdomsgäng i en gångtunnel."

– Här är det en förälder som vill sitt bostadsområdes bästa – utifrån den information vi har i dagsläget – som drabbas av våldet. Det är inte en felskjutning som vi har sett förut och inte heller en uppgörelse mellan kriminella gäng, säger Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi vid Stockholms universitet till SVT.

"Utöver den tragedi som drabbat Mikaels närstående, innebär dödsskjutningen även en otrygghet för boende i Skärholmen."

– En sådan här händelse blir då extra skadlig eftersom den naturligtvis kommer att leda till större osäkerhet att agera på ordningsstörningar i området man bor i, säger Estrada Dörner till SVT. 

 

Läs hela artikeln på SVT Nyheter