Vanliga frågor och svar om forskarutbildningen

Hur söker jag till forskarutbildningen i kriminologi?
Du kan vanligtvis bara söka en gång per år, i augusti/september. Håll utkik efter utlysningen på universitetets hemsida, i den hittar du mera information. I ansökan behöver du bland annat bifoga tidigare uppsatser/texter och en forskningsplan, dessa måste vara skrivna på engelska eller svenska. Vanligtvis antar vi en eller två sökande som har en master i kriminologi. Handledare utses efter antagningen, så du ska inte kontakta potentiella handledare i förväg.   

Hur är forskarutbildningen?
Forskarutbildningen består av totalt fyra års studier på heltid, vilket ger 240 totalt högskolepoäng (30 hp=1 termins heltidsstudier). Utbildningen är uppdelad i två delar: En del består av att ta kurser (75 hp) på forskarutbildningsnivå, många sådana kurser ges på campus vid Stockholms universitet. Den andra delen utgörs av en egen forskningsstudie och skrivandet av en avhandling (165 hp). 

Behöver jag ta CSN eller ha ett extrajobb som doktorand?
Som doktorand blir du anställd vid institutionen och får en lön som du kan leva på, du är du alltså både student och anställd. En del doktorander väljer att undervisa 20% med lön, och då går de mindre på forskarutbildningen (80%), vilket gör att utbildningen sträcks ut till fem år.      

Kan jag läsa forskarutbildningen på distans?
Eftersom en stor del av utbildningen utgörs av kurser, och många av dessa ges på campus vid Stockholms universitet, behöver du vara på plats i Stockholm under större delen av din utbildning. Vi har också seminarier och möten varje vecka under terminerna, och du förväntas gå på dessa. Många doktorander undervisar också, och det innebär ytterligare tid på campus under terminerna.  

Vad får jag för hjälp under forskarutbildningen?
Du kommer ha två handledare som du träffar regelbundet, minst en gång i månaden, och de guidar dig genom forskarutbildningen. Du kommer också vara en del av doktorandkollektivet vid institutionen. Genom att du också kommer att delta på seminarier, möten, fika och luncher så kommer du att lära känna alla anställda och ha möjlighet att diskutera med dem både socialt och om forskning. Dessutom kommer du ha ett eget skrivbord, dator och tillgång till bibliotekets forskningslitteratur och alla internationella, vetenskapliga tidskrifter som hjälper dig att skriva din avhandling.   

Vad kan jag få för jobb med en doktorsexamen i kriminologi?
Med en doktorsexamen i kriminologi kan du fortsätta arbeta som en självständig forskare inom akademin. Många svenska universitet och högskolor är intresserade av att anställa lektorer i kriminologi, men i början av karriären behöver du kanske börja som vikarie innan du får lektorat. Samtidigt kan du söka forskningsmedel för att få tid till att bedriva forskning. En annan karriärväg är att arbeta på olika myndigheter, exempelvis som analytiker hos polisen, kriminalvården eller tullen, eller med myndighetsforskning på bland annat Brottsförebyggande rådet (Brå) eller Socialstyrelsen.  
 

 

Sök bland våra utbildningar