Vetenskaplig guldgrävning inom evolutionsforskning

Marc Hellmuth har utvecklat helt nya tekniker för att extrahera värdefull information från data som tidigare har betraktats som brus. Evolutionsforskningen gör det möjligt bland annat att förstå biologisk mångfald, att ta fram ett influensavaccin för nästa vinter och att prediktera kriminalitet.

Studier inom evolution handlar om att undersöka hur arter utvecklas och förändrar sig över flera generationer och att upptäcka de genetiska mekanismer och mönster som driver transformationerna. Forskningen är viktig av många anledningar som nämnd ovan och visar dessutom, kuriöst nog, att kossan har ett närmare släktskap med valen än med hästen. 

Forskning på evolution är inte bara begränsad till genuppsättningar. Det finns också en direkt länk till språkens evolution inom lingvistiken. Man kan jämföra en genuppsättning med en text som består av ord (gener) där mutationerna orsakar förändringar, som i sin tur gör att språket förändras och anpassar sig över tid.

Evolutionens historia visualiseras ofta som ett evolutionärt träd eller ett nätverk. En av de största utmaningarna inom detta området är att vi inte kan observera det förflutna. Arterna som fanns för miljoner av år sedan är borta och det genetiska materialet de har lämnat efter sig har för stora skador för att kunna studeras. Därför är forskning på evolutionens historia begränsad till att studera det genetiska materialet hos nulevande arter. 

Marc är en pionjär inom utveckling av innovativa metoder för att kunna prediktera evolutionär utveckling, hans arbete är ett väsentligt bidrag till detta forskningsområde. Marcs arbete har gett banbrytande tekniker för att extrahera värdefull information från data som tidigare har dömts ut som irrelevant. Dessa nya förmågor ger både bättre reliabilitet och bättre precision i resultaten inom evolutionsforskningen. 

Följ denna länk om du vill du läsa mer om Marc Hellmuths forskning