I vissa fall är du berättigad till rabatt eller en reducerad publiceringsavgift, men det är du själv eller din institution som betalar. Endast i ett fåtal fall får du betala fullt pris.

Sök tidskrifter för att publicera open access

Universitetsbiblioteket erbjuder en söktjänst som förenklar för dig som forskare vid Stockholms universitet när du vill veta om du kan publicera dig open access i en viss tidskrift, utan att behöva betala någon publiceringsavgift (APC) för detta. 

Biblioteket betalar för

Eventuellt tillkommande avgifter som har att göra med den tryckta tidskriften, t.ex. page charges eller color charges, täcks dock inte.

Villkor

  • Corresponding author måste vara knuten till Stockholms universitet.
    (Huvudansvarig författare, den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publicering.)
  • SU e-postadress. Som corresponding author bör du använda din SU e-postadress som slutar på ”su.se”. Det säkerställer identifieringen av SU-författare och artiklar berättigade till kostnadsfri (alternativt rabatterad) open access-publicering.

Fråga oss!

Vill du veta på förhand vad som gäller för en viss tidskrift eller ett visst förlag? Har du fått en APC-faktura och undrar om biblioteket kan betala? Eller undrar du vilken open access / Creative Commons-licens du ska välja för din artikel?

Kontakta biblioteket på openaccess@su.se, så hjälper vi dig med dina frågor!

Översikt per förlag

Tabellen nedan ger en översikt över förlag med vilka det finns SU-övergripande open access-avtal. Klicka på förlagsnamnet för mer information om vad som gäller för just detta förlag och vad du som SU-författare behöver göra för att kunna dra nytta av avtalet.

FÖRLAG

VEM BETALAR?

ACS

Biblioteket

AIP

Biblioteket

APS

Biblioteket

BioMed Central

Biblioteket och forskningsfinansiärerna

Brill Journals Biblioteket
Cambridge University Press

Biblioteket

Cogitatio

Biblioteket

Company of Biologists Biblioteket
Copernicus

Biblioteket

De Gruyter

Biblioteket

Elsevier

Biblioteket

Emerald Journals Biblioteket
Frontiers

Biblioteket

IOP

Biblioteket

IOS Press

Biblioteket

IWA Publishing

Biblioteket

Karger

Biblioteket

John Benjamins Publishing Biblioteket
MDPI

Biblioteket

Nature Research OA Journals Biblioteket och forskningsfinansiärerna

Nucleic Acids Research
(OA-tidskrift)

Biblioteket 
Open Library of Humanities

Publiceringskostnaderna finansieras med bidrag från bibliotek och forskningsfinansiärer.

Oxford University Press

Biblioteket

PLOS

Biblioteket

PNAS

Författaren/institutionen

Royal Society

Biblioteket

RSC

Biblioteket

SAGE

Biblioteket

SciPost

Publiceringskostnaderna finansieras med bidrag från bibliotek och forskningsfinansiärer.

SCOAP3

Publiceringskostnaderna finansieras av ett internationellt konsortium

SJWEH/NOROSH

Biblioteket

SPIE

Biblioteket

Springer

Biblioteket

SpringerOpen

Biblioteket och forskningsfinansiärerna

Taylor & Francis​

Biblioteket

Wiley

Biblioteket

 

Publicering i rena open access-tidskrifter

I en ren open access-tidskrift (“fully open access journal”, även kallad “gold open access journal” eller “pure open access journal”) publiceras alla artiklar omedelbart öppet tillgängligt. Publiceringar i rena open access-tidskrifter är kostnadsfria för forskare vid Stockholms universitet och finansieras centralt av biblioteket. 

För ett antal open access-tidskrifter får du ingen faktura eller annan betalningsinformation när artikeln accepteras för publicering. På grund av bibliotekets avtal med specifika förlag skickas alla fakturor för artiklar med en SU-forskare som corresponding author direkt till biblioteket.

I andra fall behöver du dock själv kontakta openaccess@su.se för att biblioteket ska kunna betala publiceringsavgiften. OBS! Tyvärr kan vi inte ersätta kreditkortsutlägg eller fakturor som redan är betalda. Kolla därför alltid med oss, innan betalning!

Publicering open access i så kallade hybridtidskrifter

Prenumerationsbaserade tidskrifter där endast enstaka artiklar publiceras open access mot en publiceringsavgift kallas hybridtidskrifter. Alla övriga artiklar i tidskriften är låsta bakom en betalvägg.

Central finansiering för open access publicering i hybridtidskrifter är tillgängligt för ett antal specifika förlag med vilka biblioteket har ett avtal som inkluderar publiceringsavgifterna. Från dessa förlag får du ingen faktura när du väljer att publicera dig open access. Hos ytterligare några förlag är du berättigad till rabatt eller en reducerad publiceringsavgift, men det är du själv eller din institution som betalar.