Kort rapport från ARTofMELT

Forskningsexpeditionen ARTofMELT till Arktiska Oceanen på isbrytaren Oden är nu nästan en vecka in sin 40-dagarsresa.

Forskare släpper sonderingsballong i luften från fartyg. Foto: Michael Tjernström
Sonja Murto, postdoc på MISU, släpper iväg den första sonderingsballongen medan den första isen syns på havet. Foto: Michael Tjernström/MISU/Stockholms universitet

Efter att ha lämnat Longyearbyen måndag natt gjorde vi god hastighet rakt norrut till iskanten där vi stannade två dagar. Efter det försöker vi nu ta oss längre norrut, men isen har varit besvärlig och vi har tvingats längre västerut och är nu en bit norr om 80N, nästan på noll-meridianen.

De senaste dagarna har vi haft fint väder med en del sol men kallt, minus 10 grader, och lite blåsigt. Tidigare var det milt med en del snö och just nu väntar vi på nästa oväder som kommer över helgen.

Alla grupper är aktiva med mätningar och insamling av prover; atmosfärsmätningar pågår kontinuerligt, sonderingsprogrammet är igång och vi har också gjort några CTD-profiler av havet och använt helikoptern några gånger för att samla in prover. Vi gjorde också en flygning med det avancerade mätpaketet Helipod första dagen. Någon enstaka isbjörn har också kommit på besök.