Fabien Roquet studerar havet med hjälp av observationer från sälar. Genom att sätta fast små sensorer i sälarnas päls kan de samla in information från världens hav som annars är väldigt svårt att få tag på. Under en månads tid skulle Fabien och hans team sätta fast 24 sensorer på pälssälar och 14 stycken på sjöelefanter. De hade också i uppgift att samla in 10 stycken gamla sensorer från sälar som tidigare har hjälpt till med mätningar. Under tiden bodde forskarna i liten stuga ute på en udde, i Södra Indiska Oceanen.

- Det är en fantastisk plats. Den består av en 3 kilometer lång strand full med sälar, pingviner, albatross och andra stora fåglar, säger Fabien. Udden är väl skyddad från vind och växtligheten är perfekt för att kunna ta en tupplur på eftermiddagen.

 

Pointe Suzanne på Kerguelen Islands. Foto: F. Roquet
Pointe Suzanne på Kerguelen Islands. Foto: F. Roquet

 

Hela julen tillbringas med att sätta fast instrument på pälssälar. Dessa mäter temperatur och ljus under två år. Ljuset används för att bestämma soluppgång och solnedgång för att sedan räkna ut longitud och latitud. Efter nyår började forskarna fånga in sjöelefanter, söva ner dem och sätt fast oceanografiska instrument på deras huvuden. Det är en spännande uppgift, men inte speciellt svår eller farlig.

Till sist var det dags för den långa resan hem. Efter 2 veckor ankom forskarna till vulkanön La Reunion, som ligger i den subtropiska delen av Indiska Oceanen, där solen står högt och temperaturen ligger kring 30 grader.

- I Sverige känns Kerguelen Islands väldigt långt bort, men samtidigt ganska nära. Jag behöver bara starta min dator och koppla upp mig på servern för att faktiskt kunna följa sälarna som lever på andra sidan jorden, långt ner i haven, avslutar Fabien.

Om du vill veta mer om Fabiens fantastiska resa kan du läsa hela berättelsen (på engelska) på MEOP hemsida eller lyssna på Fabiens seminarium på Youtube.