”Fler kvar i sjukskrivning istället för att återgå i arbete”

Peter Skogman Thoursie är en av fyra utredare i en statlig offentlig utredning om sjukförsäkringen. Nu svarar de på frågor om rapporten i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Vårdcentral.
Utredningen visar att färre återgår i arbete efter sjukskrivningarna. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Rapporten, där Peter Skogman Thoursie, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, varit en av utredarna, utvärderar sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022. Uppdragets fokus ligger på vilka effekter de senaste årens reformer har haft för individers sjukfrånvaro, arbetsutbud och inkomster. Rapporten överlämnades till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i början av april.

Vi kan konstatera att effekten har blivit att fler blir kvar i sjukskrivning istället för att återgå i arbete.

I Svenska Dagbladet skriver utredarna: ”Vi har utvärderat de nya reglerna för sjukskrivningar med större möjlighet till rehabilitering. Och vi kan konstatera att effekten har blivit att fler blir kvar i sjukskrivning istället för att återgå i arbete.”

Utredningen har ifrågasatts på flera håll i media. Dels handlar kritiken om att människor kan komma att nekas sjukpenning efter dag 180. Enligt utredarna menar kritikerna också ”att sjukförsäkringens uppgift är att fungera som ett ekonomiskt grundskydd i samhället”. För det syftet finns andra system, svarar utredarna.

Peter Skogman Thoursie forskar främst på arbetsekonomi. Här kan du läsa en intervju med honom i samband med rapportens överlämning.

Utredning föreslår förnyad sjukförsäkring

Hela debattinlägget i Svenska Dagbladet

Text: Anneli Eriksson