Emma Hall: Mellan rörelse och stillhet

Flera av de unga i avhandlingen säger att det är viktigt att många får höra att de har flytt och framför allt hur. Några har skrivit ner sina erfarenheter medan minnet är färskt. På så sätt blir minnena ett vittnesmål både för omvärlden och för personen själv, enligt Emma Halls avhandling från Malmö universitet.

Emma Hall
Doktorsvhandling, 2023
Institutionen för samhälle, kultur och identitet, Malmö universitet

 

Forskningsfrågor, metod och urval

Avhandling i historieämnet är utifrån det teoretiska och metodologiska perspektivet muntlig historia. Metoden gör att forskaren kan följa minnets rörelser i och över sociala sammanhang och över tid. Såväl flykt som minne befinner sig i spänningen mellan rörelse eller stillhet.

Ett förvånade resultat var vad själva fysiska förflyttningen mellan olika länder betydde för de tolv ungdomarna. Samtidigt som flykten beskrivs som en brytpunkt så förekommer även beskrivningar som präglas av kontinuitet. Detta innebär exempelvis att flykten beskrivs som en kamp som fortsatte i flera år efter ankomsten till Sverige. Resan började långt före den fysiska förflyttningen och ankomsten upplevdes inte som slutet.

 

Historiska förändringar och syn på flyktingkrisen

När de unga minns kopplar de ofta det egna livet och den egna biografin till liv som levdes långt före deras egna och även till politiska utveckling och historiska händelser som vävs in som en del av flykten. Den s k flyktingkrisen i Sverige 2015, beskriver de unga ensamkommande flyktingarna som en vändpunkt då mentaliteten och sättet det talades om dem blev annorlunda. 

 

Läs mer om avhandlingens resultat

Mellan rörelse och stillhet Minne och flykt i unga människors berättande 2009–2021

På denna sida