Digitala verktyg för språkutvecklande undervisning

Vill du veta mer om digitala verktyg för undervisning med flerspråkiga elever? Kanske utveckla din egen digitala kompetens? Hitta material för ert kollegiala lärande på skolan?

Här får du konkreta tips på appar, program och andra digitala resurser som lämpar sig för bland annat för undervisning i svenska som andraspråk och sfi. Du hittar också resurser för att öka din digitala kompetens.

 

Språkutvecklande arbetssätt med digitala resurser för nyanlända elever

Boken Nyanlända elever i mitt klassrum: Språkutveckling med digitala resurser av Hülya Basaran, Gothia kompetens, 2016, beskriver tydligt och enkelt hur du med språkutveckling i fokus och med utgångspunkt i styrdokumenten kan använda digitala resurser i undervisningen utan att vare sig argumentera för eller ha en övertro till tekniken. Genom val av resurser kan du som lärare skapa ett inkluderande arbetssätt och förutsättningar för dina nyanlända elevers lärande.

Nyanlända elever i mitt klassrum innehåller många praktiska exempel på arbetssätt och förslag på hur du kan använda digitala resurser i undervisningen, vilket gör den till en lämplig handbok och inspiration för alla lärare som vill arbeta språkutvecklande med digitala resurser.

Nyanlända elever i mitt klassrum : Språkutveckling med digitala resurser av Hülya Basaran

 

Digitala verktyg för distansundervisning

När all vuxenutbildning rekommenderades att gå över till distansundervisning från och med den 18 mars 2020 blev det skarpt läge för många lärare. Att då vara undervisande sfi-lärare på exempelvis studieväg 1 kan innebära en extra utmaning.

Distansundervisning för sfi-elever på kurs A med hjälp av digitala verktyg

NC har intervjuat lärare vid Hyllie Park Folkhögskola i Malmö om hur de valt att lägga upp distansundervisningen när all undervisning plötsligt skulle ske på distans. Lisa Carlson berättar konkret om hur hon och hennes kollegor har planerat och genomför distansundervisningen för sfi-elever på kurs A. 

Ett exempel på hur man kan lägga upp distansundervisning för sfi-elever på kurs A

Mobilen som redskap för distansundervisning på studieväg 1

Pandemin som startade 2020 ställde krav på elevernas digitala kompetens och flera lärare och elever upplevde stora utmaningar – inte minst på studieväg 1 på sfi. Enligt intervjustudien Kunskapstappet inom svenska för invandrare genomförd av Skolverket hösten 2022 fanns det utmaningar utmaningar med till exempel vanan att studera på distans, teknisk utrustning och digital kompetens.

NC intervjuar Anastasia Padorina, sfi-lärare i Sigtuna kommun, som under läsåret 20/21 arbetade på komvux med sfi studieväg 1 kurs A, för att höra vilka digitala verktyg hon och hennes kollegor använde för att arbeta med eleverna.

Läs mer om deras arbete i intervju med Anastasia Padorina

 

Digitala verktyg för språkutvecklande undervisning

Boken Digitala verktyg för språkutvecklande undervisning av Patricia Diaz, Studentlitteratur, 2019, innehåller förslag på digitala verktyg som kan användas i det språkutvecklande arbetet. Innehållet utgår från ett antal framgångsfaktorer för språkutvecklande undervisning: att samla in, synliggöra och arbeta utifrån elevernas förkunskaper, att erbjuda olika typer av stöttning, att få eleverna att samarbeta, interagera och kommunicera samt att arbeta aktivt med ord och begrepp. Boken vänder sig till blivande och verksamma ämneslärare, IKT-pedagoger och skolledare. 

Digitala verktyg för språkutvecklande undervisning av Patricia Diaz

 

Digital kompetens för sfi-lärare

Vilka digitala kunskaper och färdigheter är relevanta och användbara för sfi-elever och vad behöver du som sfi-lärare kunna för att lära dem det? Det är ett par av de frågor som Annsofie Thörnroth Engborg och Ivana Eklund reder ut i Digital kompetens för sfi-lärare – Vad innebär vuxenutbildningens digitalisering, Gothia fortbildning, 2018. 

Digital kompetens för sfi-lärare av Annsofie Thörnroth Engborg och Ivana Eklund

 

Resurser för att lära sig ord

Det finns många olika resurser för att lära sig ord på nätet. Flera av dem tipas det av i material här ovan. Vi vill utöver det lyfta fram ett litet urval som är väl värt att känna till.

Skolord på Pedagog Värmland

I Skolord finns listor med de viktigaste orden i olika ämnen, på olika språk. Dela en länk med eleven, skriv ut eller lyssna på orden.

Här hittar du Skolord hos Pedagog Värmland

Lexin

Lexin är lexikon och en ordbok på svenska–svenska som är utformade specifikt för de som lär sig svenska som ett andraspråk. Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även tematiska bildmaterial och kortare videofilmer.

Här hittar du Lexin

Bildteman

Bildteman är en tematisk bildordbok med bilder, text och ljud som kan användas både för självstudier och i undervisning. Innehållet finns idag på 10 olika språk och sidan kommer efter hand att uppdateras både med fler språk och fler uppslagsord.

Här hittar du Bildteman

Quizlet 

Är en webbsida, finns också som app till de flesta plattformar, där elever på roliga sätt kan träna på nya ord. Det finns färdiga ordlistor som användare delar med sig av, och många av dem handlar om ämensspråk. Men det bästa med Quizlet är att man kan lägga upp egna ord som man vill träna på.

Här hittar du Quizlet

 

Skolverkets resurssidor

På Skolverkets webb hittar du flera olika typer av resurser.

Digitala verktyg i skriftspråksundervisning

På den här sidan har Skolverket samlat korta filmer med tillhörande diskussionsfrågor tillsammans med tips på material för fördjupning. Du hittar också stödmaterialet Digitala verktyg och andraspråksutveckling hos vuxna.

Ta del av filmer och diskussionfrågor

Läs Skolverkets stödmaterial

Så väljer och värderar du digitala lärresurser

Att du som lärare reflekterar över valet av lärresurser både enskilt och kollegialt kan bidra positivt till utveckling av undervisningen och elevernas lärande. Här får du stöd i att göra det samtidigt som du får tips på resurser att använda.

Så väljer och värderar du digitala lärresurser

Digitala resurser i studiehandledning på modersmål

I en allt mer digitaliserad skola kan webbresurser, digitala enheter, funktioner i mjukvaror och appar fungera som stöd för att stärka och utveckla elevernas språk och kunskaper.

Digitala resurser i studiehandledning på modersmål

 

Kontakt

Har du kommentarer om innehållet, eller tips på resurser som vi borde ta upp här? Hör av dig till vår webbredaktör.

Webbredaktör för NC
På denna sida