Nobel Calling

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitet
  4. Nobel Calling
Nobel Calling Stockholm 2020
Nobel Walk

Digital Nobelpromenad på Frescati campus

Lär känna Stockholms universitets Nobelpristagare i en digital visning av platser på Frescati campus med koppling till Nobelpriset.

Svante Arrhenius - Sweden's first Nobel Laureate

Svante Arrhenius – Sveriges första Nobelpristagare

Hur mycket vet du om Svante Arrhenius? Vet du till exempel att han var en av de första vetenskapsmän som skrev om global uppvärmning då han redan 1896 beräknade växthuseffekten, och att han var förste svensk att tilldelas Nobelpriset?

 Nobel Calling: Jakten på ett botemedel mot covid-19

Nobel Calling: Jakten på ett botemedel mot covid-19

Var befinner vi oss i jakten på ett botemedel mot covid-19, i Sverige och internationellt? I samarbete med Nobel Calling arrangerar Stockholms universitet och Kulturhuset Stadsteatern en föreläsning om vad som krävs för att skydda världens befolkning mot covid-19 och framtida pandemier.

Tidigare inspelade evenemang

Nobel Laureate Frank Wilczek and host Johanna Koljonen

Frank Wilczek om fysiken, Nobelpriset, skönhet och kunskap

Hur hänger skönhet och kunskap ihop med de lagar som styr vårt universum? Vad betyder ett Nobelpris? Och vad innebär upptäckten av den starka kraften? En öppen föreläsning på Kulturhuset Stadsteatern med Nobelpristagaren Frank Wilczek, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.

How to pick a Nobel Laureate

Hur utses Nobelpristagarna?

Lars Bergström, professor of theoretical physics och Gunnar von Heijne, professor i biokemi, diskuterar och förklarar hur Nobelpristagare utses. Moderator: Olof Somell, Nobel Prize Museum, Stockholm.

Pristagare från universitetet

Nobelmedaljen. Nobelmedaljen är ett av Nobelstiftelsens registrerade varumärken

Genom tiderna har fyra forskare som har varit verksamma vid universitetet tagit emot Nobelpriset. Dessutom har en forskare mottagit Sveriges Riksbanks pris för ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Universitetets forskare i Nobelkommittéerna

Sekreterarposterna för kemi och ekonomisk vetenskap innehas av forskare vid Stockholms universitet. Dessutom ingår flera av universitetets forskare i de kommittéer som utser pristagarna till Nobelpris och priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Vad är Nobel Calling Stockholm?

Nobel Calling Stockholm 2020

Nobel Calling Stockholm arrangeras av Nobel Prize Museum i samarbete med Stockholms universitet och andra samarbetspartners.