Nu undersöker vi hur det är att arbeta inom handeln!

I samarbete med tre fackförbund bjuder vi in anställda i handelsbranschen att dela med sig av sina upplevelser kring arbetssituation, arbetsrelaterade attityder och hälsa.

Interiör shoppingcenter.

Under oktober månad skickas webbenkäter ut till 20 000 medlemmar i Handelsanställdas förbund och Unionen. Senare under hösten kommer även handelsanställda medlemmar i Sveriges Ingenjörer att få webbenkäten.

Målsättningen är att den data som samlas in ska bidra till ökad kunskap om vad som kännetecknar attraktiva och hållbara arbeten inom handeln. I Unionens tidning Kollega kan du läsa en kort artikel om forskningsprojektet och Handelsanställdas förbund informerar om projektet på sin hemsida.

Handelsbranschen sysselsätter fler än en halv miljon arbetstagare i Sverige och kännetecknas av strukturella förändringar, digitalisering och förändrade kompetensbehov. Forskningen, som bedrivs inom ramarna för det Forte-finansierade forskningsprogrammet NOWSTARS samt ett forskningsprojekt finansierat av Handelsrådet, undersöker hur dessa förutsättningar påverkar anställdas hälsa, arbetsrelaterade beteenden och attityder i syfte att bidra till handeln som ett attraktivt och hållbart karriärval i framtiden!

För frågor kring forskningsprojektet eller enkätutskicken, kontakta Magnus Sverke, professor, magnus.sverke@psychology.su.se, Jacobus Pienaar, docent, jacobus.pienaar@psychology.su.se, Helena Falkenberg, fil.dr., hfg@psychology.su.se, eller Philip Ström, doktorand, philip.strom@psychology.su.se.