Metallanalyser av mynt

Ett område inom numismatiken som länge har varit eftersatt är haltundersökningar. Haltanalyser är viktiga för att se hur myntningen förändras över tid och bedöma den ekonomiska utvecklingen. De kan också användas för att fastställa myntens valör och de kan avgöra präglingstid och ursprungsland/område.

I en myntförordning bestämdes vikt och silverhalt för resp. valör (valörer i guld följde normalt en internationell standard). Dessvärre är dessa myntförordningar normalt inte bevarade vad gäller medeltiden. Med hjälp av vikt‐ och haltanalyser kan man i efterhand rekonstruera dessa värden. Det har emellertid gjorts få haltanalyser och de flesta är gjorda för länge sen. Två typer av haltanalyser görs normalt idag; XRF ‐ röntgenflouroescens och SEM ‐ svepelektronmikroskop. På arkeologiska forskningslaboratoriet finns utrustningar för båda mätmetoderna.

När Numismatiska forskningsgruppen under våren 2016 startade en serie haltanalyser av mynt, finansierade av Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning,  valdes XRF  som mätmetod. Upp till 150 mynt i Kungl. Myntkabinettets, Stockholm, samlingar kommer att analyseras vid varje tillfälle och förutom silverhalten kommer halten för guld, koppar, bly och eventuellt ytterligare någon metall att redovisas. Resultaten kommer att publiceras på vår hemsida i en ny publikationsserie: Metallanalyser av mynt /Metallanalyses of coins. Nordiskt material redovisas på svenska med en engelsk sammanfattning medan övrigt material redovisas på engelska.

Viktanalyser kommer också att redovisas för det aktuella materialet.

Med hjälp av förändringar i mynten silverhalt och vikt kan man se förändringar över tid som hjälper oss att förstå den ekonomiska utvecklingen och hur myntningen kunde tjäna som en intäktskälla för statsmakten. I vissa fall gör de också att man kan fastställa valören, präglingsområdet eller tiden för myntningen. Metallens sammansättning kan också avgöra varifrån metallen kommer.

 

Publicerade nummer av Metallanalyser av mynt

Metallanalyser av mynt 2018:1
Metal analyses of Viking-Age coins
Appendix

Metallanalyser av mynt 2017:3
Haltanalyser av gotländska mynt ca 1150–1554
Appendix

Metallanalyser av mynt 2017:2
Haltanalys av svenska örtugar från Erik av Pommern 1396–1439
Appendix

Metallanalyser av mynt 2017:1
Haltanalyser av danska mynt 1448–1523
Appendix

Metallanalyser av mynt 2016:1
Haltanalyser av danska mynt ca 1400–1448
Appendix

Appendix
I samtliga appendix redovisas analysresultatet för varje enskilt mynt. Det innehåller också planscher med foton av varje mynt.

På denna sida