Stockholms universitet

Årets mentorskapsprogram fokuserar på konsten att kommunicera

För femte året i rad genomförs mentorskapsprogrammet. Förutom själva erfarenhetsutbytet får årets deltagare också lära sig mer om kommunikation och aktivt lyssnande.

Mentorskapsprogrammet vid Stockholms universitet innebär att alumner och studenter kopplas ihop för gemensamt erfarenhetsutbyte och inspiration. Programmet pågår under ett läsår och tanken är att respektive mentorspar ska ses regelbundet under programmets gång. I år medverkar åtta institutioner och 35 mentorspar. 

Fem personer lyssnar på en föreläsning.
Under kickoffen talade Lena Lid Falkman om kommunikation genom aktivt lyssnande. Foto: Stockholms universitet.
 

Institutionerna som gör matchningen

Det är institutionerna som ansvarar för att rekrytera studenter och alumner och sedan matcha dem i mentorspar. 

– Institutionerna gör ett väldigt bra jobb med matchningen. Deras goda kunskap om sina alumner och studenter är nyckeln till att matchningen verkligen blir bra, säger Karin Folcker, alumnsamordnare vid Stockholms universitet.

 

Vidga vyerna utanför akademin

Två av de studenter som deltar är Lena Aisch och Wei-Chieh Wang. De är båda från Institutionen för material- och miljökemi där Lena läser masterprogrammet i analytisk kemi och Wei-Chieh doktorerar.

– Jag anmälde mig till programmet för att jag ville vidga mina vyer utanför det akademiska området, säger Lena. Min mentor har doktorerat men jobbar nu inom industrin och det är perfekt för då kan jag lära mig mer om både hur det är att doktorera och hur det är att arbeta utanför akademin.

– Eftersom jag är ny i Sverige vill jag lära mig mer om kulturen här. Jag är också osäker på vad jag vill göra efter min examen därför kändes mentorskapsprogrammet som en mycket bra möjlighet att få diskutera båda dessa saker med en mentor som varit i en liknande situation, säger Wei-Chieh.

 

Kommunikation och aktivt lyssnande

Förutom träffarna mellan mentor och adept så innehåller mentorskapsprogrammet ett antal gemensamma träffar. Årets tema är kommunikation och under programmets kickoff fick deltagarna lyssna till Lena Lid Falkman som är forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet. Hon är specialiserad på ledarskap, kommunikation och organisationsfrågor och talade om kommunikation genom aktivt lyssnande och vikten av att ställa öppna frågor. 

– Under programmets gång kommer deltagarna få lära sig mer om aktivt lyssnande, småprat och nätverkande, och muntlig framställning, berättar Karin Folcker. Oavsett om man studerar eller arbetar så har man nytta av de här kunskaperna och vi hoppas att det ska vara inspirerande och tankeväckande för både våra studenter och alumner.

I år deltar följande institutioner i mentorskapsprogrammet:

  • Institutionen för biologisk grundutbildning
  • Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap
  • Institutionen för folkhälsovetenskap
  • Institutionen för lingvistik 
  • Institutionen för material- och miljökemi
  • Institutionen för mediestudier
  • Statsvetenskapliga institutionen
  • Stockholm Resilience Centre
 

Om du vill veta mer

Vill du veta mer om mentorskapsprogrammet? Kontakta alumn@su.se eller läs mer på sidan Mentorskapsprogrammet.