Stockholms universitet

Allt tidigare algblomningar rubbar den känsliga balansen i Östersjön

Våren är på intågande och efter en kall vinter börjar naturen långsamt att vakna till liv. På grund av klimatförändringarna har våren börjat komma tidigare och så även i Östersjön. En ny studie från Stockholm universitet visar att blomningen av växtplankton startar tidigare, men att säsongen för djurplankton inte har förändrats. Därmed finns det risk att den känsliga balansen i ekosystemet rubbas.

Djurplankton fångas in med hjälp av en stor håv. Foto: Michaela Lundell

Ansamlingar av växtplankton eller mikroskopiska organismer på vattnet uppstår vid olika tidpunkter på året när förhållanden av temperatur, ljus- och näringstillgång är som bäst. Det har tidigare varit svårt att mäta hur dessa algblomningar har förändrats i takt med klimatförändringarna, men med hjälp av 15 års övervakningsdata har nu forskare vid Stockholms universitet kunnat visa att vårblomningen inträffar tidigare på året. 

Forskargruppen har tidigare visat att växtplankton är huvudföda för djurplankton, som i sin tur har en nyckelroll för ett stort fiskebestånd. Till skillnad från växtplankton verkar många djurplanktonarter drivas av ljus eller en inre biologisk klockan som inte påverkas av klimatförändringarna, utan deras säsong har varit konstant över tid.  

– Vi ser att den tidigare vårblomningen är kopplat till det minskade antalet hoppkräftor som är viktigt som fiskföda, säger Kinlan Jan som är doktorand vid Stockholms universitet och försteförfattare till studien. Det här beror på att vårblomningen startar en vecka tidigare idag jämfört med tio år sedan och att blomningen är som mest i april, när vattentemperaturen är under fem grader. Hoppkräftor kan inte växa till och reproducera sig i den kalla temperaturen och dyker upp senare när vårblomningen redan är över. 

Med hjälp av övervakningsdata från tre stationer i Östersjön under 15 år av många olika arter av växtplankton och djurplankton kunde forskarna analysera hur tidpunkten och storleken på blomningarna har sett ut över tid. Om de olika arterna i en algblomning inte förändras samtidigt så kan den känsliga balansen i ekosystemet rubbas. 

Studien fann också höstblomningar i norra Östersjön som man tidigare inte sett och att blomningarna drar sig högre upp norrut.  

I tidigare studier av marina system har man ofta tittat på vad som händer en art efter en vårblomning. Den här studien visar att man behöver ta hänsyn till flera säsonger och arter för att få hela bilden av hur klimatet påverkar ekosystemet.  

– Den exceptionellt höga kvaliteten av den svenska havsmiljöövervakningen har gjort det möjligt att studera förändringar av vår-, sommar- och höstsäsonger hos flera arter i marina system. Det ger oss värdefulla insikter hur klimatförändringar påverkar när dessa viktiga biologiska händelser äger rum, säger Monika Winder som är professor i marin ekologi och ledare för forskningsprojektet. 

Mer information

Artikeln Plankton blooms over the annual cycle shape trophic interactions under climate change är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Limnology and Ocenography Letters. 

Studien har finansierats av Formas.