Stockholms universitet

”Det globala perspektivet har en koppling till mitt liv”

Andrés Rivarola Puntigliano är professor i Latinamerikastudier vid Romanska och klassiska institutionen. Han är en av de nya professorer som kommer att installeras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 29 september.

Andrés Rivarola Puntigliano, professor i Latinamerikastudier vid Romanska och klassiska institutionen. Foto: Sören Andersson


– Mitt forskningsområde ligger inom området global ekonomisk politik och geopolitik med historiskt perspektiv och Latinamerika som huvudfokus. Jag är intresserad av en djupare förståelse av hur globala geopolitiska och geoekonomiska system har uppstått och hur de har förändrats med tiden. Koloniseringen av den amerikanska kontinenten innebar ett första steg i uppbyggandet av det moderna globala systemet. Sedan dess har regionen varit starkt sammanflätad med ekonomiska och politiska processer i andra delar av världen. Varor, idéer och händelser från Latinamerika har också haft en stor påverkan i omvärlden.  

 

Varför blev det just det här? 

– Det globala perspektivet har en koppling till mitt liv. Jag kom till Sverige som 9-årigt flyktingbarn, och har haft både hjärta och själ kopplad till olika geografiska platser. Samtidigt blev teman om ekonomisk och politisk makt, dess konsekvenser och möjligheter, något som varit ständigt påtagligt under hela mitt liv. Att nå djupare insyn och kunskap om detta har varit en drivkraft i min forskning.  

– Jag har också inspirerats av min undervisning inom internationella relationer, ekonomisk historia och Latinamerikastudier, samt av en kortare period av arbete som forskningssekreterare på Sida. Från allt detta härrör några av de centrala frågor som jag alltid bär med mig: Varför finns det rika och fattiga länder, och varför skiftar länders position i det globala systemet?

 

Hur bidrar din forskning till samhället?

– Kunskap om en annan region är viktigt, speciellt om man refererar till en region av Latinamerikas storlek. Det finns en ekonomisk dimension där handelsfrågor och investeringar står i centrum. Även om Latinamerika inte är en betydande handelspartner till Sverige finns det storföretag som är beroende av den latinamerikanska marknaden för att kunna ha en ledande global position. Flera kända svenska företag tog sina första steg för att bli multinationella just i Latinamerika. 

– Regionen är också globalt ledande i naturresurser som är avgörande för den energiomställningsprocess som nu pågår i både Sverige och EU. Det innebär också att relationen med Latinamerika får en allt viktigare geopolitisk tyngdpunkt, eftersom länder konkurrerar om inflytande över globala marknader och varukedjor. 

– Sverige har också starka kulturella band till Latinamerika. En stor del av svensk musiktradition är kopplad till regionen, genom kända namn som Evert Taube, Sven-Bertil Taube, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Lisa Nilsson med flera. Närheten till Latinamerika har nog aldrig varit så stor som idag, då spanska har blivit det populäraste språket, efter engelskan.
 

Årets Installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus äger rum den 29 september 2023. Foto: Ingmarie Andersson
 

Installations- och promotionshögtid i Stadshuset

Andrés Rivarola Puntigliano är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2022 – 30 juni 2023. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till Installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 29 september 2023 och välkomnas på så sätt till universitetet.