Stockholms universitet

Exoprobe ska leta efter utomjordiska sonder

Beatriz Villarroel vid Nordita på Stockholms universitet har under flera år drivit projektet Vasco som handlar om att upptäcka försvinnande astronomiska objekt på natthimlen. Nu har hon fått en större donation för att driva ett nytt projekt med fokus på att identifiera utomjordiska sonder.

Foto: Markus Gann/Mostphotos
Foto: Markus Gann/Mostphotos

Under flera års tid har Beatriz Villarroel lett en forskargrupp där man med hjälp av medborgarforskare undersökt försvinnande objekt på natthimlen. Projektet fortsätter nu med fokus på kortlivade transienter.

Beatriz Villarroel. Foto: Karl Nordlund
Beatriz Villarroel. Foto: Karl Nordlund

– Med kortlivade transienter menar vi fenomen som har blossat upp och sedan försvunnit kort därefter. Vi kommer nu försöka förstå vad det är för någonting vi ser. Vi har hittat tusentals sådana transienter som bara syns väldigt kort på bilder från femtiotalet men som inte syns senare, säger Beatriz Villarroel.

Utöver Vasco-projektet har Beatriz Villarroel även fått en större donation från USA för ett nytt projekt, Exoprobe, där man med hjälp av ett flertal olika instrument och teleskop ska leta efter sonder i omlopp runt jorden men som inte har sitt ursprung här.

–  Vi är intresserade av objekt som är utanför jordens atmosfär, vårt mål är att leta efter sonder från utomjordiska civilisationer i solsystemet.

Utöver de donationer som Villarroel fått för både Vasco och Exoprobe så har hon även fått utnämningar som L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset, utsetts till en av femton ”Rising talents” i världen av L’Oréal-Unesco och nyligen även mottagit ”Heterodox Academy Open Inquiry Award for Courage”.

Projekttiden för Exoprobe är i nuläget planerat till tre år men beroende på resultaten kan den förlängas.

– Det är flera forskare från olika länder som involverade. Vi har forskare i USA och Spanien bland annat. 

Att hitta utomjordiska sonder i vårt eget solsystem kan låta osannolikt, men hur stor möjlighet finns det att faktiskt hitta någonting?

– Jag tror att det finns en viss chans och då måste man ju prova. Men även om vi inte hittar något så är ju ändå det ett resultat. Varje gång man studerar något finns också möjligheten att man upptäcker något helt annat som inte var det man letade efter. Det är en upptäcktsfärd och det är den man vill vara en del av.

Närmast på tur för Beatriz Villarroel blir att driva Vasco-projektet och Exoprobe parallellt, och det arbetas med en publicering inom ramen för Vasco senare i år. Den 23 november kommer hon även att delta på en öppen föreläsning på Tranströmerbiblioteket med titeln ”Jakten på utomjordiskt liv”

Läs mer om Vasco-projektet här
Se TedX talk, ”Why we should search for alien artifacts” (på engelska) 
Läs mer om den öppna föreläsningen ”Jakten på utomjordiskt liv”