Stockholms universitet

Fem fokusområden ska främja ett hållbart campus

Under 2023 tecknade Stockholms universitet och Akademiska Hus en avsiktsförklaring för att tillsammans bedriva projekt som främjar ett hållbart campus. I huvudfokus står fem olika områden.

Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling vid Stockholms universitet, László Nagy Némedi, fastighetschef vid Stockholms universitet, och Serhat Ok, fastighetschef vid Akademiska Hus. Foto: Rickard Kilström, Cecilia Asplund, privat.

I somras tecknades en avsiktsförklaring mellan Stockholms universitet och vår hyresvärd Akademiska Hus för att gemensamt arbeta mot ett hållbart campus. Arbetet är indelat i fem stycken fokusområden som bland annat omfattar energi, biologisk mångfald och minskad klimat- och miljöpåverkan från byggnader. 

Magnus Breitholtz, rektorsråd med operativt ansvar för miljö och hållbar utveckling vid Stockholms universitet, betonar att samarbetet med Akademiska Hus inte bara är en fördel utan en nödvändighet med dagens komplexa hållbarhetsutmaningar. 

– De fem områdena som avsiktsförklaringen fokuserar på kräver att Stockholms universitet och Akademiska Hus har en tät dialog från start kring hur vi identifierar, finansierar och genomför åtgärder för att exempelvis bidra till att öka den biologiska mångfalden på campus eller att lokaler används på ett så energieffektivt och optimalt sätt som möjligt, säger Magnus Breitholtz. 

Med rådande tuffa läge i världsekonomin så ser Magnus omfattande finansieringar av åtgärder som en uppenbar utmaning. Genom ett samarbete finns det ändå en del att vinna. 

– Jag tror att just samverkan är en nyckelfaktor att kunna nå fram till kreativa lösningar på de utmaningar vi ställs inför, säger Magnus Breitholtz.

 

Social hållbarhet inom samtliga fokusområden

Social hållbarhet löper som en röd tråd genom alla fem fokusområden. Det innebär att skapa och upprätthålla en campusmiljö där studier, forskning och arbete kan bedrivas i en miljö som är hälsosam samtidigt som den främjar social rättvisa och jämlikhet.

– Vem vet, för morgondagens forskare och studenter är det kanske en självklarhet att till exempel förvänta sig en förskola eller en cykelreparatör på bekvämt gångavstånd från sina arbets- eller studieplatser och med generösa öppettider för att få ihop sina liv, säger Magnus Breitholtz.

Samarbetsavtalet innebär att styrgruppen och de fem arbetsgrupperna inte ska skapa nya gemensamma styrdokument. Istället ska de bygga på befintliga sådana, såsom Stockholms universitets Klimatfärdplan och Lokalförsörjningsplan, samt årliga verksamhetsplaner. För Akademiska Hus används bolagsövergripande mål och strategier som vägledning för arbetsgruppernas fokus.

– Det betyder att uppföljningen kommer att ske utifrån de två parternas ordinarie processer för måluppfyllelse i olika delar av verksamheterna. I slutändan måste både SU och AH förhålla sig och leva upp till samma nationella och EU-övergripande klimat- och hållbarhetsmål, säger Magnus Breitholtz.

 

Samarbete för att minska energiförbrukningen

Bland fokusområdena är ett gemensamt mål att minska energiförbrukningen och göra den klimatneutral för att uppnå Parisavtalets mål. László Nagy Némedi, fastighetschef vid Stockholms universitet, nämner några områden. 

– Det finns specifika områden inom fastighetsförvaltningen där vi kan samarbeta för att minska energiförbrukningen, öka energieffektiviteten och främja användningen av förnybara energikällor, säger László Nagy Némedi. 

László Nagy Némedi nämner en rad åtgärder för att minska energiförbrukningen och öka effektiviteten. De handlar exempelvis om att byta armaturer till lågförbrukande LED, man kan justera och effektivisera drifttider för ventilation så att effekten går ned när det inte vistas så många i lokalerna. 

 

Lokaloptimering för minskad miljöpåverkan

Avsiktsförklaringen mellan universitetet och Akademiska Hus innebär att materialutredningar görs för att verka för återanvändning av byggmaterial, möblemang och inredning samt val av långsiktigt hållbara byggmaterial.

– En viktig del är framför allt att bevara och återbruka material, men vi ser också på vikten av att köpa in långsiktigt hållbara material – och material som innehåller en stor andel återvunnet material, säger Serhat Ok fastighetschef Akademiska Hus.

Han fortsätter:

– Det sker en utveckling löpande och vi ser att det är av största vikt att vi vågar testa olika idéer och tankar kring hur detta bäst genomförs i olika projekt, genom genomförande lär vi oss tillsammans, säger Serhat Ok.

Majoriteten av miljöpåverkan från lokaler uppstår genom nybyggnation. Att effektivisera nyttjandet av lokalytor, som för närvarande inte utnyttjas till sin fulla kapacitet, står därför högt på agendan i avsiktsförklaringen.

– Vi behöver använda husen mer och smartare, det uppnår vi bäst i samarbete mellan Stockholms universitet och Akademiska Hus. Att öppna upp för andra samarbetsparter kan också vara viktigt för att nå framgång, och vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att nå målet, säger Serhat Ok.

 

Fakta avsiktsförklaringen mellan Stockholms universitet och Akademiska Hus

Den 19 juni skrev Stockholms universitet och Akademiska Hus gemensamt under en avsiktsförklaring för miljömässiga som sociala hållbarhetsfrågor.

Det miljömässiga arbetet är indelat i fem stycken fokusområden:

  • Energianvändning: Stockholms universitet och Akademiska Hus strävar gemensamt efter att minska energianvändningen och göra den klimatneutral så att Parisavtalets mål kan nås. Det gäller fastighets- och verksamhetsenergi. 
  • Fastighetsbestånd: Ny- och ombyggnation – vi ska alltid innan en ny- eller ombyggnad utreda behovet av lokaler. Även materialutredningar ska göras i syfte att verka för återanvändning av byggmaterial, möblemang och inredning samt val av sunda och långsiktigt hållbara byggmaterial. 
  • Möten och resor: Parterna ska gemensamt sträva efter att underlätta för klimatsmarta möten och resvan. 
  • Avfallshantering: Parterna ska gemensamt sträva efter att förbättra möjligheterna till avfallssortering samt specifikt minska fraktionen ”brännbart avfall” och fokusera på ökad utsortering av plast. 
  • Grönt campus: Stockholms universitet och Akademiska Hus ska gemensamt verka för utveckling av gröna miljöer och ökad biologisk mångfald på campus.

De sociala hållbarhetsaspekterna kommer att utgöra en ”strimma” genom alla de fem fokusområdena ovan.

Läs även: Gemensam satsning för hållbarheten på campus