Stockholms universitet

”Ingen kan välja vilka omständigheter de föds in i”

Ylva B Almquist är professor i folkhälsovetenskap med samhällsvetenskaplig inriktning vid Institutionen för folkhälsovetenskap. Hon är en av de nya professorer som kommer att installeras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 29 september.

Ylva B Almquist, professor i folkhälsovetenskap vid Institutionen för folkhälsovetenskap. Foto: Rickard Kilström


– Min forskning handlar om ojämlikhet i hälsa med särskilt fokus på uppväxtvillkorens betydelse för chansen till ett långt och hälsosamt liv. Framför allt är jag intresserad av både risk- och friskfaktorer kopplade till två av de viktigaste sammanhangen under uppväxten: familjen och skolan. 

 

Varför blev det just det här ämnet?

– En del människor klarar sig utmärkt i livet medan det går sämre för andra. Jag har alltid drivits av en vilja att förstå hur det kommer sig. Om en del av svaret har att göra med uppväxtvillkor menar jag att det speglar en djup orättvisa, för ingen kan välja vilka omständigheter de föds in i. 

 

Hur bidrar din forskning till samhället?

– Jag hoppas att min forskning bidrar till att understryka hur viktigt det är att samhället investerar i barn och unga. Barn som far illa blir inte sällan vuxna som far illa. Det finns all möjlighet i världen att motverka detta, men då krävs sannolikt insatser som spänner över flera politikområden.    

 

Vad har varit det mest spännande resultatet hittills? 

– I en av våra studier visar vi att barn som växer upp i samhällsvård, till exempel fosterhem, i genomsnitt lever ett decennium kortare än andra barn. Men bland dem som klarade av grundskolan finns inte dessa skillnader i livslängd. Detta tolkar vi som en enorm inneboende potential hos utbildningssystemet att förbättra dessa barns livschanser.

Årets Installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus äger rum den 29 september 2023. Foto: Ingmarie Andersson
 

Installations- och promotionshögtid i Stadshuset

Ylva B Almquist är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2022 – 30 juni 2023. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 29 september 2023 och välkomnas på så sätt till universitetet.
www.su.se/doktorspromotion